Musikkrönika (Nolltretton, februari)

kultur / Permalink / 1


Glöm inte mikrofonstativet

 

Många artister lägger ner otroliga mängder tid på kläder, frisyrer och andra oväsentligheter, men det enda som egentligen betyder någonting är ju ett tufft mikrofonstativ.

 

Den 25 februari i år skulle Svullo ha fyllt 53 om han inte hade tagit sitt liv för drygt sex år sedan. Enligt mig var Svullo ett komiskt geni som kunde göra något roligt av vad som helst i sin närhet. Bara genom att sätta sig i en soffa eller dricka en kopp kaffe kunde han skapa stor humor. Ett exempel var när han hade inslaget ”Micke Nyfiken” i tv-programmet Söndagsöppet. Då åkte han runt i Sverige och gjorde reportage om platser och saker som han var intresserad av och allra bäst var hur han då till och med lyckades göra humor av sin mikrofon. Han gick helt enkelt omkring med bommen (överdelen) på ett mikrofonstativ och pratade med folk. Jättefånigt men skitskoj.

 

Det finns fler artister som försökt att göra något annorlunda med denna anonyma scendetalj. Ett mickstativ ser ju annars ganska lika ut vilken artist det än gäller, oftast beroende på att det är arrangören på spelstället som brukar stå för dem. Även när Lena Philipsson juckade runt i Melodifestivalen i låten ”Det gör ont” var det faktiskt ett tämligen ordinärt stativ hon hade. Men hon ska ändå ha en eloge för att hon försökte upphöja mickstativet till något mer än bara en plats att fästa mikrofonen på.

 

På 80-talet var det vanligt (och är kanske fortfarande) i hårdrockskretsar att knyta scarves och annat runt stativet för att få den rätta glamkänslan. Mästare på området är utan tvekan Steven Tyler i Aerosmith. Det är snudd på omöjligt att hitta en bild på Tyler där han inte har ett stativ med massa tyg som fladdrar.

 

Andreas Grega har också ett särskilt förhållande till sitt stativ och lät specialtillverka ett när han skulle vara förband till Lasse Winnerbäck på en turné, för att känna sig trygg med de nya musikerna och på de stora scenerna.

– Stativet är en viktig grej för mig, det är gjort i linoljad amerikansk valnöt och har en ganska organisk form, förklarade han i en intervju.

 

Andra som tillverkat egna mikrofonstativ är bland annat Al Jourgensen i Ministry som använt sig av lite olika märkliga varianter med handtag. Och alla som såg Korn på Metaltown i somras kunde se att sångaren Jonathan Davis hade ett mikrofonstativ som såg ut ungefär som en blandning mellan en egyptisk kvinna och en alien.

Och sen har vi Blackie Lawless i W.A.S.P som såklart ska vara värst och har ett stativ som ser ut som skelettet av en fastkedjad människa.

 

Andra väljer att välja bort. Bob Log III skippar stativet och kopplar mikrofonen rakt in i den pilothjälm han har på sig när han spelar. Gamla folkrockaren Traste Lindén brukade även skippa mikrofonen och istället sjunga i en tratt i början av karriären. Det är också ett slags ställningstagande i mikrofonstativsfrågan.

#1 - - Andreas:

För att inte tala om Blackies svajstativ som han klättrar upp i. Skitcoolt!

Till top