Nytt på DVD (Nolltretton, februari)

Film / Permalink / 0

In time

I framtiden betalar man inte med pengar utan med tid. Ingen blir kroppligt äldre än 25, de välbeställda kan leva som unga i evighet, men de fattiga dör inom ett år om de inte lyckas skrapa ihop pengar, förlåt tid. I denna desperata och absurda värld lyckas arbetaren Will (Justin Timberlake) träffa överklasstjejen Sylvia (Amanda Seyfried) medan han försöker vara Robin Hood och fördela tiden jämnare mellan befolkningen.

”In time” bygger på en lysande idé. Genom att byta ut pengar mot tickande klockor på armarna tydliggör man på ett skrämmande och lättförståeligt sätt orättvisorna i världen. De rika lever i sina särskilda reservat för att undgå rånrisk medan tillvaron för de fattiga är en ständig jakt på minuter och timmar för att överleva ytterligare en stund. Dessvärre tas inte potentialen till vara, främst på grund av en rad logiska missar i manuset. Borde inte ett sånt högteknologiskt system vara betydligt säkrare? Nu kan vem som helst råna, dvs döda, vem som helst genom ett enkelt handslag. Varför har ingen kommit på att man kan råna banker? Varför startades överhuvudtaget tidshandeln?

Men lite justeringar av storyn hade detta kunnat bli en lysande film och ett viktigt inlägg i debatten om vår tids ekonomiska system.

3/5
-----------------------------------------------------------------------

Maktens män

Det är amerikanskt primärval och George Clooney (som även regisserar) spelar den ena av två demokrater som gör upp om att bli presidentkandidat. Till sin hjälp har han kampanjledarna Ryan Gosling och Philip Seymor Hoffman. Bakom kulisserna pågår det vanliga politiska rävspelet och snart visar det sig att Clooneys på ytan så perfekta kandidat kanske inte är så fläckfri som han först verkade.

”Maktens män” är en ganska nedtonad politisk thriller som på ett trovärdigt och elegant sätt visar det hemliga spelet i maktens korridorer. Det handlar om att försöka hålla fast vid ideal, om lojalitet, svek och brutna löften. Går det att behålla sin integritet i politikens värld? Skådespelarna är överlag strålande och hela filmen är skarp och genomtänkt i minsta detalj. Ändå har jag svårt att till fullo engagera mig. Historien känns inte speciellt unik, det finns inga specifika scener som etsar sig fast och även om helheten är riktigt bra befarar jag att jag har glömt denna rulle redan om ett halvår.

 

3/5

Till top