Krogkrönika (Nolltretton, oktober)

Fest & sånt / Permalink / 0
Skål utan alkohol

Att gå på krogen och dricka öl, vin och sprit och vakna upp nykter dagen därpå är den klassiska utopin. Men det går ju faktiskt. Nu för tiden finns det till och med alkoholfri snaps.

Intresset för alkoholfria drycker är än så länge inte jättestort, men både tillgång och efterfrågan ökar ständigt. På krogen ligger man fortfarande en bit efter, men på Systembolaget växer sortimentet stadigt och snart kanske även nattklubbarna serverar alkoholfria violshots?

Sedan ett antal år tillbaka finns det ett ganska bra utbud av alkoholfri öl (OBS! ej samma som lättöl), och det har även letat sig in på krogarna. Ölnäringen är den dryckesgren som har kommit längst när det gäller att framställa alkoholfria drycker, dels för att det är billigt men även för att öl passar ganska bra i alkoholfri form. Öl kan smaka bra och ha tydlig vörtkaraktär utan att innehålla alkohol.

Vin är lite knepigare. Det finns flera sätt att ta bort alkoholen ur vin, det svåra är att få det att fortfarande smaka vin och inte bara fruktsaft. För att få kallas vin måste även alkoholfritt vin vara tillverkat av jästa druvor, och att ta bort alkoholen utan att drycken förlorar sin karaktäristiska smak och doft är en svår process, med det går.

På senare tid har det även kommit alkoholfria snapsar, vilket låter som något av en motsägelse, men faktiskt funkar bättre än vad man kan tro. I grund och botten handlar det om kryddat vatten, samt några hemliga ingredienser som gör att snapsen får något av det ”bett” som alkoholen vanligtvis står för. Det ska riva lite i strupen även om det inte finns någon sprit i rackabajsaren.

Men frågan är om alkoholfri snaps någonsin kommer att få något större genomslag, annat än vid exempelvis midsommarfirande, där man kanske vill delta vid det ceremoniella snapsandet även om man kör bil eller vill hålla sig nykter av andra skäl. Medan öl och vin är sociala drycker som intas för att skölja ner mat, för att de släcker törst eller för att de är goda har snapsen som främsta uppgift att den ska värma i bröstet och ge lite snabb yrsel i huvudet.

Så visst kan det kanske slinka ner ett och annat alkoholfritt glas vin eller öl, men min snaps vill jag även fortsättningsvis ska innehålla en ansenlig mängd alkohol.

Till top