Krogkrönika

kultur / Permalink / 1
Får det vara en matbit till filmen?

Hemma i tv-soffan dukar vi gärna upp en rejäl middag när vi ska se på film på helgen. När kommer vi att kunna göra samma sak på biografen?

Popcorn, läsk och godis i all ära, men visst vore det trevligt att kunna beställa in en rejäl köttbit innan filmen, skölja ner den med en öl och därefter ta in kaffe och konjak lagom till reklamen. När biografen börjar visa trailers för kommande produktioner knäpper man upp bältet, lutar sig tillbaka och gör sig redo att huvudfilmen ska sätta igång.

Egentligen är det otroligt att detta upplägg inte redan finns. Varför har ingen biograf kommit på att man kombinera filmtittande och restaurangbesök? Många som går på bio brukar ju gå på café eller restaurang innan eller efter filmen. Och hemma i soffan är det ju inte helt ovanligt att man äter en bit medans man tittar på film eller tv. Snacks finns ju redan, men varför inte ta det ett steg till och erbjuda riktig mat?

Jag menar inte att alla biosalonger plötsligt ska omvandlas till slamriga restauranger, där folk klirrar med bestick och blir alltmer högljudda i takt med alkoholintaget, men i ett större biopalats skulle man kunna tänka sig att det åtminstone fanns en specialsalong där man kunde äta innan filmen och beställa in snacks och drycker under föreställningen. Vi äter ju före och under krogshower och många restauranger har idag tv-skärmar på väggarna, så steget till att servera mat på biografen känns inte särskilt avlägset.

Biotittandet har dessutom gått ner. Denna sommar lockade biograferna 19% färre besökare än förra sommaren, och biograferna har ju en lång tradition av att hela tiden uppgradera sitt koncept. Byggandet av filmstäder är ett exempel. THX-ljud, 3D-teknik, plussäten och digitalisering är andra sätt som biograferna har utvecklats på. Och på biograf Rigolettos VIP-balkong kan man numera ta med sig ett glas champagne in i salongen, så vad är det som hindrar att biograferna öppnar restauranger?

Sannolikt finns det en rad biografer runt om i världen där man också kan ta sig en matbit, konstigt vore annars. Och vem vet, möjligen har vi svenskar vårt fredagsmys med tacos och rödvin på Filmstaden framöver. Kanske är det ingen slump att några av höstens biofilmer är "The Butler", "Det regnar köttbullar 2"och "The Hunger games: catching fire".
#1 - - TF:

VIP salongen på SF Bergakungen i Götelaborg får du besöka... =)

Till top