Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Känn ingen sorg

Tempot är högt, känslorna starka och Göteborg är skådeplatsen, det skulle kunna vara en låt av Håkan Hellström. Eller vänta...det ÄR en låt av Håkan Hellström. Eller flera, för denna film bygger på händelser, personer och textrader ur Håkans musik.
Måns Mårlind och Björn Stein, som tidigare gjort exempelvis "Underworld: Awakening" ihop har fångat den där ungdomliga känslan av entusiasm, framtidstro, drömmar och eufori som är så förtjusande. Vi får följa Pål som bor med sin farfar och drömmer om en musikkarriär fast får panikattacker när någon annan ser honom sjunga eller spela, vilket såklart är ett problem. Så dyker den vackra Eva upp och hela tillvaron vänds upp och ner.
Pål spelas av Adam Lundgren som gör en roll som i mångt och mycket är Håkan Hellström, fast ändå inte riktigt. För detta är ingen Håkan-biografi utan en film om hans låtar, plus en hyllning till Göteborg - som här förvandlas från blåsig arbetarstad till rena sagostaden.
"Känn ingen sorg" är en annorlunda film som bjuder på både humor, kärlek och lite mörker. Och gillar man Håkan Hellströms låtar är det givetvis ett måste att se den.

3/5
-----------------------------------------
Tragedi på en lantkyrkogård

Det började med biofilmen "Mördaren ljuger inte ensam" som kom i våras och sedan har det följt ytterligare fem filmatiseringar av Maria Langs deckarromaner, men dessa har släppts direkt på DVD. Gemensamt för filmerna är att det är små trevliga bagateller som inte riktigt håller för bioformatet, men som funkar bra som hyrfilmer med sina 50-talsskildringar, sin charm och sina lagom spännande mordgåtor i svenska småstäder. Även denna film passar in på den beskrivningen. Som vanligt är det kriminalkommissarien Christer Wijk (Ola Rapace), Puck (Tuva Novotny) och Einar Bure (Linus Wahlgren) som på något märkligt sätt alltid råkar dra till sig ond, bråd död. Och som dessutom har ett ständigt pågående triangeldrama.
I " Tragedi på en lantkyrkogård" firar Puck och Einar Bure en stillsam jul när granntösen plötsligt ringer på och meddelar att hennes man är försvunnen. Han hittas senare död i lanthandeln och så börjar den sedvanliga mordgåtan där man ska lista ut vem som ljuger och vem som talar samling bland alla de märkliga figurer i omgivningen som alla tycks dölja något. Efter Wallander- och Beckfilmerna är det nu Maria Lang som står för de massproducerade svenska filmdeckarna. Och inte mig emot, än så länge har det varit förtjusande små filmguldkorn i all sin anspråkslöshet.

2/5
Till top