Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Hyde park on Hudson

En nedtonad och väldigt bra Bill Murray spelar den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt som sommaren 1939 lett USA genom depressionen och nu håller på att dras in i andra världskriget. En dag får den rullstolsburne presidenten besök av sin kusin Daisy, som börjar jobba som en slags sekreterare till honom. De två släktingarna börjar i smyg inleda ett hemligt förhållande och det är till stor del genom henne som historien berättas.
Mitt i allt detta ska det engelska kungaparet komma på besök, det är en viktig händelse eftersom världskrig hotar och det är det första brittiska statsbesöket. Det uppstår en underhållande kulturkrock mellan de okultiverade amerikanerna och de minst sagt strikta britterna. Kungen är för övrigt den stammande kung George som vi såg i filmen "King´s speech", och de två statsmännen finner en slags gemenskap i sina respektive handikapp.
"Hyde park on Hudson" är kanske inget oförglömligt mästerverk, men det är en trivsam film som man gärna kan lägga en stund på.

3/5
----------------------------------------------------------
The purge

Upplägget ser på pappret riktigt lovande ut för denna thrillerskräckis. För att bekämpa fattigdom, arbetslöshet och kriminalitet har det amerikanska samhället i framtiden kommit på en lysande lösning. Det kallas The purge och innebär att en dag per år får medborgarna leva ut alla sina aggressioner och begå brott, till och med mord, utan att riskera några repressalier. De våldsbenägna slår helt enkelt ihjäl varandra och allt blir frid och fröjd. De mer välbeställda, som James (Ethan Hawke) och hans familj, låser in sig i sina kassaskåpssäkra villor och väntar helt sonika ut våldsdåden utanför murarna. Ni hör ju, här finns ett upplägg för moraliska resonemang och etiskt, politiskt, juridiskt och ekonomiskt spännande diskussioner.
Allt detta uteblir dock helt. Denna film är helt enkelt dunderkorkad.
Bristerna i logik dyker upp redan i inledningen och därefter beter sig alla totalidiotiskt filmen igenom. Som ni säkert räknat ut sitter inte familjen trygg inne i sin fästning och väntar ut "The purge" utan de fattar såklart en massa korkade beslut som ställer till saker och ting ordentligt. I rätt regissörs och manusförfattares händer kunde detta blivit intressant, nu blev det istället en gigantisk besvikelse.

1/5
Till top