Krogkrönika (Nolltretton, januari)

Fest & sånt / Permalink / 0
Krogliv året om

Det finns inget dåligt krogväder, det finns bara dåliga krogkläder. Och kanske dåliga krogstäder. Och tomt plånboksläder.

Så här års sitter folk och huttrar och längtar efter sommar, sol och sköna uteserveringar. Men varför gnälla? Varje säsong på krogen har ju sin tjusning. Och vintern är en riktig höjdare när man tänker efter.

Många ser fram mot våren och att kunna ta den första ölen på stadens uteserveringar, men det är märkligt hur snabbt man glömmer. För som vanligt i april kommer vi att slänga av oss jackorna vid minsta lilla solstråle, för att tio minuter senare bylsa på oss igen när vi märker att det inte var så varmt i luften som det såg ut. Sen blir man förkyld och lovar sig själv att aldrig gå på samma miss igen.

Sen kommer sommaren, som visserligen är en härlig årstid men som även tenderar att bli hysterisk när det gäller kroglivet. Alla ska dricka överallt, hela tiden. Uteserveringarna är så knökfulla att man inte får plats, folk är packade, det är stadsfestivaler, utomhuskonserter och ett jädra liv helt enkelt. Inte konstigt att folk flyr ut på landet, för i stan kan man ju inte vara.

Framåt hösten börjar det äntligen lugna ner sig. Då kan man klä sig lite vettigt igen och avnjuta ett trevligt restaurangbesök i lugn och ro. Men det finns också något dystert i att uteserveringarna stänger, att dagarna blir mörkare, att vädret blir kallare och att den trista vardagen åter gör sig påmind. Ångesten ligger och lurar runt hörnet hur mycket höstmys vi än omger oss med.

Därför är vintern den bästa krogsäsongen. Framåt december har vi accepterat mörkret och kylan, och istället valt att omfamna den. Då går vi ut och äter julbord, går på julkonserter och har julfest med jobbet. Helgerna står som spön i backen och man går runt och är halvpackad från Lucia fram till Trettonhelgen. Vi dricker glögg under julhandeln och Jägermeister på skidsemestern. Det känns helt legitimt att gå in och värma sig en stund på närmsta pub om man går på stan och en after work på fredagen är obligatoriskt. Att gå på konsert, teater, krogshower och andra inomhusnöjen lockar mer än att vara ute i kylan. Och inte minst har man ju en anledning att beställa en värmande Hot Shot i baren. Bara en sån sak!
Till top