Nytt på DVD (Nolltretton, januari)

Film / Permalink / 0
Looper

Tidsresor på vita duken är alltid fantasieggande och de senaste åren har vi sett många filmer på temat, liksom andra varianter på alternativa verkligheter. I ”Looper” får vi följa Joe (Joseph Gordon-Levitt), en yrkesmördare som knäpper snubbar som skickats tillbaka från framtiden. 30 år fram i tiden är det nämligen ett helsicke att göra sig av med kroppar.
När Joe blir gammal (Bruce Willis) skickas han själv tillbaka i tiden och ställs öga mot öga med sin yngre upplaga. Båda varianterna av Joe har olika uppdrag som de måste slutföra, vilket samtidigt betyder att de måste döda varandra.
Filmen vacklar mellan kanon och kalkon men klarar sig genom spännande tankeexperiment, oförutsägbarhet, bra skådisar i de ledande rollerna, vissa överraskningsmoment och ett ganska bra slut. Att det brister i logiken både när det gäller tidsresorna och annat kan man ha överseende med. ”Looper” har en hel del coolhet, men ändå känns det inte som att regissör Rian Johnson inte tagit tillvara på filmens fulla potential.

3/5
-------------------------------------------------------------------------------
Ted

Ja, det handlar om en talande teddybjörn. Men nej, det är ingen barnfilm. Här skämtas det om judar, homosexuella, analsex, droger och kändisar på ett sätt som eventuella barntittare varken kommer förstå eller uppskatta. Det finns också många referenser till 80-talet som förmodligen också går dem förbi. Däremot är det en ganska barnslig film för vuxna.
Mark Wahlberg spelar John Bennett som saknar kompisar som barn och önskar så hårt att nallen han får i julklapp ska bli hans livslånga kompis att det faktiskt slår in. Och det sker inte bara i hans fantasi utan nallen Ted får verkligen liv och rör sig i samhället som vem som helst.
Nästan 30 år senare hänger de två fortfarande ihop som ler och långhalm och Johns flickvän Lori (Mila Kunis) börjar tröttna på att John aldrig växer upp. Ted har dåligt inflytande med sitt ständiga festande och ansvarslösa liv och John borde skärpa till sig, menar hon.
Filmen glider mellan smart referenshumor och simpla pruttskämt. Att tonen är rå bildar en effektiv kontrast till den gulliga björnen. Oftast är det riktigt roligt och stundtals skrattar jag rakt ut.

3/5
Till top