Nytt på DVD (Nolltretton, december)

Film / Permalink / 0
Klipp

Är det en varm och mysig må bra-film man är ute efter bör man nog undvika serbiska Maja Milos hyllade debutfilm ”Klipp”. Här visar hon upp en sjaskig ungdomstillvaro med knark, förnedring, fylla, misshandel och vandalism på ett rått och ohämmat sätt. Filmen innehåller många realistiska sexscener som snuddar vid att vara ren porrfilm.
I centrum står den 16-åriga tjejen Jasna som har en döende far och en risig relation till sin familj. Hon drar runt i en serbisk misär med nedgångna byggnader, husruiner och graffitisprayade väggar och filmar allting med sin mobiltelefon. Hon har en kontrollerande pojkvän som utnyttjar henne som sexleksak men inte besvarar hennes förälskelse det minsta.
Filmen har en realistisk ton och känns trovärdig i all sin svartsynta och tragiska skildring, men man får verkligen hoppas att alla serbiska ungdomar inte lever samma liv som Jasna och hennes vänner. Men kanske kommer denna film närmare sanningen om hur unga, även i Sverige, faktiskt lever än de flesta andra skildringar vi sett?

3/5
------------------------------------------------------
Förälskad i Rom

Visst blir rollfigurerna förälskade i varandra i den här filmen, men framförallt är det Woody Allen som verkar ha blivit förälskad i staden Rom. Det är fullt med mysiga miljöer som får tittaren att vilja sätta sig på första bästa plan ner till den italienska huvudstaden.
I filmen får vi följa flera olika berättelser. Vi har Woody Allen själv i rollen som den amerikanska pappan som ska träffa sin dotters italienska svärföräldrar, varpå han upptäcker att svärsonens far är en fantastisk duschsångare. Vi har det unga paret från landet som villar bort sig i storstaden och trasslar in sig i märkliga erotiska äventyr. Här finns den vardagliga mannen som plötsligt och utan anledning blir superkändis och så har vi några ungdomar som har lite svårt att skilja mellan vänskap och åtrå.
Scenerna med Allen själv känns mest babbliga och tröttsamma, men i övrigt serveras vi mycket humor och absurda situationer som gör detta till en trivsam film. Det är dock inte någon av Allens bättre filmer utan är en ganska lättviktig bagatell som inte sätter några djupare spår.

3/5
Till top