Krogkrönika (Nolltretton, maj)

Fest & sånt / Permalink / 0
Rosé blir aldrig passé

Sommaren nalkas och med den de somriga dryckerna. Många skulle nog hävda att rosévin är den somrigaste av alla. Eller är det bara en trend?

Det finns många drycker vi förknippar med sommaren: vitt vin i bersån, en kall öl på uteserveringen, fräscha drinkar i en strandbar. Men kanske är rosévin den som allra mest hänger ihop med de varma sommarmånaderna. Öl dricker man året om, men det är sällan man hör någon säga: nu när det är så höstruskigt skulle jag vilja murra in mig på en bar med ett glas rosé.

Rosévin görs av blå druvor, men eftersom skalkontakten är så kort utnyttjas inte alla aromämnen och tanniner vilket gör det lättdrucket. I takt med utvecklingen har dock rosévinerna blivit allt bättre och intressantare och idag rekommenderas det ofta till både charketurier och asiatisk mat, och ibland även till lättare kötträtter.

Till stor del är rosé en europeisk dryck, 75 procent av produktionen sker i vår världsdel. Det mest kända distriktet är Provence där hela 80 producent av vinproduktionen är rosé. I Frankrike föredrar man riktigt bleka roséer medan man på andra håll vill ha kraftigare färg.

I Sverige har rosévin blivit något av en trend de senaste somrarna men intresset märks över hela världen. Idag står rosévin för 8 procent av världsproduktionen och det är en siffra som hela tiden stiger stadigt. Men att folk tycker om rosé är inget nytt. På 60-talet var det portugisiska rosévinet Mateus Rosé världens mest sålda vin alla kategorier.

Själv är jag ingen större roséfantast, men kanske är det dags att ge det ifrågasatta vinet en ärlig chans denna sommar? Bästa tiden sägs vara mellan hägg och syrén och bästa tillfället sägs vara på en picknick. Kanske med paj och sallad? Japp, så får det bli.
Till top