Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Film / Permalink / 0
Apartment 1303

Hus eller rum som är hemsökta är ett vanligt tema för skräckfilmer. Denna gång är det en lägenhet som det spökar i. Janet får tag i ett drömkontrakt och flyttar in i lägenhet 1303 på trettonde våningen i ett hus. Men nästan direkt märker hon att något är fel och mystiska saker börjar hända. Det tar bara tre dagar så är hon död. Och när syrran börjar luska i fallet visar det sig att Janet är en av fyra kvinnor som hoppat från balkongen de senaste tre åren i exakt samma lägenhet. Vad är det som pågår egentligen?
Ja, det kan man fråga sig. Som tittare blir man inte klokare än offren i filmen, som är en remake av en japansk skräckis. Det ges ingen förklaring till vare sig spökhändelserna, de konstiga bifigurerna, den märkliga pojkvännen eller den försupna mammans agerande, och inte är det särskilt skrämmande heller. Inte ett dugg faktiskt. Däremot kan det vara en av de fånigaste och sämsta filmer jag sett. Det finns faktiskt ingenting överhuvudtaget i filmen att lyfta fram. Allt från manus, till skådespeleri, dialog, regi och specialeffekter är bottenlöst uselt.

1/5
---------------------------------------------------------------
Gambit

Colin Firth spelar museiintendenten Harry Deane som har bestämt sig för att lura praktarslet och konstsamlaren Lionel Shahbandar, spelad av Alan Rickman. Han har en klockren plan, genomtänkt och tajmad in i minsta detalj. Harry har fått tag i en konstförfalskare som ska göra en kopia av en berömd och eftertraktad Monet-målning. Han har en perfekt uppdiktad bakgrundsstory och nu gäller det bara att få Shahbandar att gå på hela storyn med hjälp av den charmiga amerikanskan PJ Puznowski (Cameron Diaz).
Men såklart går saker och ting inte riktigt enligt planerna. Så Harry får börja att improvisera vilket gör att det som började som en smart blåsningsfilm utvecklas till mer av en spring-i-dörrarna-fars. Och det är faktiskt ganska roligt hela tiden, även om det knappast är någon av de tre huvudrollsinnehavarnas bästa komedi.
Detta är en remake av en 60-talsfilm med Michael Caine och Shirley Maclaine i huvudrollerna. Firth, Rickman och Diaz är tydligt typecastade till respektive roll och gör jobbet okej. Grundhistorien är bra, men en vassare regissör hade kunnat göra mer av manuset. Nu blir "Gambit" bara en lättviktig, om än skapligt underhållande, komedi som inte når sin fulla potential.

2/5
Till top