Gammal skåpmat 9: Kommunslogans

Resa / Permalink / 0
Knäppa kommunslogans

Ett vanligt sätt för Sveriges kommuner att marknadsföra sig är att använda en klatchig slogan. Nyligen släpptes boken ”Var femte invånare är en häst” där författarna gjorde en grundlig genomgång av landets märkligaste kommunslogans.

Titeln ”Var femte invånare är en häst” är hämtad från den hästrika Vallentuna kommun, men när man nystar i frågan visar det sig att det aldrig varit en officiell slogan för kommunen utan en mening som härstammar från en konstutställning på Vallentuna bibliotek på 80-talet.
Men även om inte historien bakom Vallentunas slogan riktigt visade sig stämma så är landet fullt av andra kommuner där man stolt står bakom slogans som inte alltid känns helt klockrena. Vad sägs exempelvis om ”Fullt blås – Borås”, ”When in Europé, don´t miss Skurup” eller ”A som i Arboga”.

Det kan vara svårt att bestämma vilken som är en kommuns slogan. Vissa kommuner har flera slogans, vissa har bytt ut sina gamla och vissa har använt slogans för ett specifikt projekt. Andra slogans kan vara såna som mest finns i folkmun. Gemensamt för de slogans som listas nedan är att de någon gång använts i något sammanhang för att marknadsföra kommunen.
Östergötland utgör inte något undantag utan har sin beskärda del av märkliga kommunslogans. I boken intervjuas Kindas marknadsansvariga person som berättar att den något kryptiska ”Nära i Kinda – året om” handlar om närhet till naturen, till kulturen och mellan människorna i bygden. Även bakgrunden till Boxholms slogan ”Ligger bra till” utreds och den ska enligt kommunens näringslivsansvariga person handla om att det är lätt att ta sig till såväl Linköping som Jönköping och Norrköping.

Själv skrev jag för ett antal år sedan ett reportage i just detta ämne och intervjuade bland annat Åtvidabergs näringslivssekreterare om deras epitet ”Trädgårdsstaden”, som syftade på det gamla brittiska begreppet ”Green citys”. Sedan dess har Åtvidaberg dock bytt till ”Läge för lycka”. Ungefär samtidigt hade Mjölby bytt från ”Det är nära nu” till ”Kommunen där hjulen snurrar” som syftade både på de historiska kvarnhjulen och att det var full fart i kommunen. Nu verkar det dock som att Mjölby åter har bytt slogan. Går man in på kommunens hemsida möts man av raden ”Världsvan och hemkär i Mjölby kommun”.

Östgötska kommunslogans:
Boxholm: Ligger bra till
Finspång: Östergötlands bergslag
Kinda: Nära i Kinda
Linköping: Där idéer blir verklighet
Mjölby: Kommunen där hjulen snurrar
Motala: Mötesplatsen vid Vättern
Norrköping: Sveriges Manchester
Söderköping: Medeltidsstaden vid Göta Kanal
Vadstena: Ovanligt vackert vid Vättern
Valdemarsvik: Skärgårdsidyllen i Östergyllen
Ydre: Östergötlands höjdpunkt
Åtvidaberg: Läge för lycka
Ödeshög: Infart Ödeshög

Några udda svenska kommunslogans:
Arvika – kommunen med stake
Enköping – Sveriges närmaste stad
Falköping – Sveriges kotätaste kommun
I love Hjo
Hässleholm –nära till allt, långtifrån dyrt
Karlskoga – en kanonstad
Simrishamn – dörrarnas stad
Tidaholm – här är gräset grönare
Östhammar – rätt in i framtiden
Trelleborg – palmernas stad
Alingsås – utan oss vore korv med mos bara korv
Bjursås – Dalarnas Schweiz
Fagersta – här får du livstid
Gislaved – kommunen på G
Gävle – välkommen ombord
Kristinehamn – Picasso valde Kristinehamn, gör det du också
Lekeberg – lika trevligt som det låter
Mönsterås – här mås i Mönsterås
Nora – så liten stad, så mycket smak
Pajala – makalösa Pajala
Piteå – det är hit man kommer när man kommer hem
Säter – jag är tokig i Säter
Trosa – världens ände
Vaggeryd – ett stenkast från E4:an
Vingåker – en promille kan inte ha fel
Ystad – ja i Ystad
Till top