Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Escape plan

Sylvester Stallone spelar en rymningsexpert som jobbar med att låtsas vara en vanlig fånge för att hitta brister i olika fängelsers säkerhetssystem och sedan bryta sig ut. Det är ett tufft jobb, men Sly har sina personliga orsaker att frivilligt ta plats innanför fängelsemurarna. Plötsligt dyker ett specialjobb upp och även om ha anar oråd så antar han utmaningen, vilket visar sig vara ett fatalt misstag.
På pappret låter det riktigt spännande: Stallone och Schwarzenegger i samma film, dessutom kryddas rollistan med fler fina namn som Sam Neill, James Caviezel och Vinnie Jones. Lägg till det att svenske Mikael Håfström regisserar och det tuffa grundupplägget i historien. Inledningsvis lyckas Håfström bra med spänningen, men sakta men säkert tappar filmen sedan sin skärpa och blir mest en ordinär actionrulle. Sly sköter sig dock bra filmen igenom, men Arnolds roll känns märklig och hans agerande är heller ingen höjdare. Här finns också en kritik mot exempelvis odemokratiska fångläger som Guantanamo och mot privata affärsintressen inom fångvården som dock inte heller blir så träffsäker och skarp som den kunde ha blivit. Men trots sina brister är det ändå en underhållande, och ganska rolig, film.

3/5
------------------------------------------------------
Last Vegas

Att ett grabbgäng åker till Las Vegas för att ha en svensexa är knappast något nytt på vita duken. Denna gång är det dock ett gäng gubbar i 70-årsåldern som ska festa "som om det vore 1959". Vi har Michael Douglas som spelar den blivande brudgummen, en skämtande playboy som ska gifta sig med en tjej i 30-årsåldern. Vi har Kevin Kline som får en kondom och en viagratablett av sin fru för att "få tillbaka glöden". Vi har Morgan Freeman som rymmer från sin överbeskyddande son. Och vi har Robert DeNiro som är allmänt sur, inte minst på Douglas rollfigur som han har något gammalt groll med.
Pensionärsskämten haglar, på ungefär samma sätt som i "Space Cowboys", och hela filmen går egentligen ut på poängen att det är roligt med gamla människor som inte beter sig som gamla. Och nöjer man sig med det är det en ganska trevlig och gemytlig film. Möjligen lite väl gubbsjuk, men ändå en rar liten historia om vänskap och kärlek. Och det är faktiskt rätt roligt med pensionärer som beter sig knasigt.

2/5
Till top