Krogkrönika februari

Fest & sånt / Permalink / 0
För strupen - i tiden!

Från brännvin långt tillbaka till mellanölspimplande på 70-talet och den ständigt öppna bag-in-boxen idag. Det svenska dryckesmönstret har ändrats en del under åren.

Det är intressant att se hur dryckestrenderna förändras över tiden. På 70-talet var okryddat brännvin fortfarande väldigt populärt. När det gällde vin drack vi mest franska viner och gärna "härtappat", vilket innebar att Systembolaget köpte in stora mängder vin som sedan hälldes på flaska i Sverige. Mellanölsförbudet 1977 fick stor betydelse för dryckesmönstret och drinken Kir var populär.

På 80-talet var Rioja och lantvin populärt. Beaujolais nouveau var trendigt som sjutton och kaffe/galliano-snapsen Hot shot blev superinne.
Under 90-talet gjorde Nya världen-viner entré på bred front. Folk började intressera sig för druvsorter och Vin & Sprit förlorade leverantörsmonopolet. Vin i tetrapak och bag-in-box kommer och även alkoläsk och cider blir populärt.

När vi kommer in på 2000-talet går Spanien förbi Frankrike som största vinland. Boxförsäljning exploderar samtidigt som Amarone blir inne bland findrickarna. Ölintresset från 90-talet ökar ytterligare.
Nu är vi inne på 10-talet och Sydafrika och Italien är de största vinländerna. Det har även kommit många "kändisviner" där olika rockband sätter sitt namn på etiketten. Detsamma gäller öl. Intresset för mikrobryggerier och udda ölsorter fortsätter stadigt uppåt.

Tittar man i spåkulan verkar det som att de kommande dryckestrenderna kretsar kring alkoholfria drycker, miljö/klimattänkande samt ännu mer ökat kunnande med exempelvis dryckesprovningar.
I min uppfattning låter det rätt tråkigt. Min personliga önskelista ser istället ut så här: ett uppsving för körsbärsvin, att chili/gräddkolasnaps blir den nya trenden och att gårdsförsäljning blir tillåten.
Till top