Krogkrönika december 2

Fest & sånt / Permalink / 0
Skål, ta mig f-n!

På fester skålas det ofta friskt, men på krogen sitter folk tysta som möss och mumlar. Nej, klirra i glaset, ställ er upp, säg några väl valda ord och utbringa en skål. Så blir krogbesöket roligare.

Det finns många etikettsregler som bestämmer hur en riktig skål ska utföras. Värden ska utbringa den första skålen och önska välkomna. Glaset ska lyftas med höger hand och hållas ungefär en decimeter nedanför halsgropen. Vid bordsskålen, till skillnad från vänlighetsskålen, vänds blicken mot den som utbringar skålen och sedan första blicken på den som man har till höger. Därefter vänder du dig mot den person som sitter till vänster och åter mot den som föreslog skålen. När skålen avslutas tittar du återigen på den som du sitter tillsammans med.

Sedan finns även nämnda vänlighetsskålen mellan två personer eller hövlighetsskålen om Kungen är närvarande (vilket kanske inte är så vanligt). Det finns en mängd regler som omger skålarna, hur man ska hålla armen, hur man ska titta och så vidare. Nuförtiden är reglerna kanske inte lika strikta som förr, och har man bara den minsta sociala kompetens kommer det mesta automatiskt. Det enda man bör tänka på är att man aldrig får neka en skål.

Det där med att skåla på fester brukar sällan vara något problem. Det jag vill se mer av är istället skålar när man går på krogen. Det kan exempelvis handla om ett grabbgänget som går ut och äter middag ihop. Någon ställer sig upp, tackar för en trevlig kväll, drar en rolig anekdot och höjer glaset i en skål. Eller firman som är ute och firar julfest varpå chefen ställer sig upp och tackar personalen och säger skål. Självklarheter tycker kanske ni, men jag skulle säga att skålar på krogen är ovanligare än man tror.

Kanske handlar det om att folk tycker det är pinsamt att ställa sig upp i en offentlig miljö. Men tro mig, det är ingenting mot hur pinsamma ni är två timmar senare på dansgolvet.
En rejäl skål, där man begär ordet, står upp och säger några fyndiga eller allvarsamma ord tillför en ceremoniell aura och en högtidlighet som lyfter krogbesöket från vanlig lördagsfylla till att bli en kväll att minnas.
Så ansträng er lite nästa gång. Tänk ut några ord i förväg, eller improvisera om det känns bättre. Bara någon i sällskapet ställer sig upp och skålar. Tänk bara på att undvika att inleda med orden "jag är ju ingen talare...".
Till top