Musikkrönika (juni)

kultur / Permalink / 0
Sommar full av zombies

Det är inte bara Eric Amarillos nya sommarhit "Fuldans" som är fullkomligt hjärndöd. Sommaren 2014 slår något slags rekord i gravplundring och likstela zombies som reser sig ur kistorna.

Både Siestafestivalen och Peace & Love återuppstår från dödsriket, Johnny Cash som tog ner skylten 2003 har släppt en ny skiva och Ebba Grön som varit döda och begravda i över 30 år väcktes till liv med en hyllningsskiva. Det här är sommaren då zombies vandrar på våra gator, tydligast exemplifierade med att The Rolling Stones och Bob Dylan är ute på turnéer.

Ingen sommar utan ett skivsläpp med Per Gessle. I år är det dock tveksamt om han får någon sommarhit, men en skiva måste ut till varje pris så han har gått på gravplundring bland gamla demos och ger ut skivorna "The Per Gessle Archives - Demos & other fun stuff!" Volym 1 och 2. De innehåller överblivet material och alternativa versioner från 1978 och framåt. Kanske småkul för fansen, men knappast något som den genomsnittlige musiklyssnaren kommer att gå i taket över. Och man undrar ju hur mycket gammal skåpmat det finns hemma i Gessles låtskafferi, detta är ju knappast första gången han rensar förrådet på gamla låtar.
Kanske är han bara rastlös, för nu släpper han dessutom två böcker med låttexter, kommentarer och annat, samt ger sig ut på en världsturné med Roxette i höst.

En som definitivt inte ska turnera är Ted Gärdestad, men det hindrar inte att han är mer aktuell än på länge. Delar av artistsverige tolkar hans låtar på hyllningsskivan "För kärlekens skull", och om det ska ses som gravskändning eller ej är väl upp till var och en att bedöma. Personligen tycker jag att skivan är okej men ganska onödig. Teds originallåtar håller fortfarande och det är få versioner på denna hyllningsskiva som verkligen tillför något. Kanske borde man kolla vad Ted själv tycker genom att kalla in mediet Benny Rosenqvist. I ett uppmärksammat inslag i "Schulman Show" för några år sedan påstod han sig prata med den döda Ted Gärdestad. Det måste vara en av de sjukaste intervjuerna någonsin, om än väldigt underhållande.

Och kanske är det, när jag tänker efter, inte helt omöjligt att vi faktiskt får se Ted Gärdestad på en scen snart igen. Redan för femton år sedan turnerade Elvis Presley världen över, trots att han varit död i 22 år. Elvis sjöng från en videoskärm och kompades av körtjejer och sina gamla musiker på scenen. Vi har även sett Tupac uppträda som hologram på Coachella, och nu senast är det Michael Jackson som återuppstått. "King of Pop" uppträdde på Billboard Awards nu i maj med låten "Slave to the rhyhtm" - och frågan är om han någonsin varit bättre!

Detta öppnar ju nya möjligheter. Till nästa sommar kanske vi får en stor världsturné med "27-klubben". Tänk att äntligen på se Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison och de andra livs levande på en scen. Det är en upplevelse jag skulle kunna dö för.
Till top