Nytt på DVD (juni)

Film / Permalink / 0
American Hustle

Christian Bale imponerar mer och mer för varje film han gör och definitivt en av det senaste decenniets bästa manliga skådisar. Här gör han ännu en kanoninsats, även om den är betydligt mer humoristisk mot hur vi brukar se honom. Överhuvudtaget är det just skådespeleriet som är den verkliga styrkan med "American Hustle". Här finns många fina namn som likt Bale fått lite ovanliga roller att bita i. Såväl Jennifer Lawrence, Brandley Cooper och Robert De Niro gör åter starka insatser i händerna på regissör David O. Russell, precis som i "Galen i dig".
Dialogen och rollerna är utsökt skrivna, men själva handlingen känns mindre viktig. Bale spelar en halvskummis som lever på att lura folk på pengar, han slår sig ihop med en kvinna (Amy Adams) och allt går bra tills FBI kommer på dem. Då tvingas de till en uppgörelse där de hjälper polisen att sätta dit politiker och maffiamedlemmar. Det utmynnar i en halvrörig upplösning där man undrar vem som ska blåsa vem till slut.
Alla peruker och breda 70-talsslipsar är farligt nära att dra ner denna film från humoristisk thriller till parodisk buskis, men Russell klarar balansgången. Man kan även invända mot att rollfigurerna framstår som något av karikatyrer. Men när intrycken samlas blir "American Hustle" ändå en riktigt vass rulle med massvis av charm.

4/5
------------------------------------------------
All is lost

Robert Redford, är en ensamseglare mitt ute på Indiska Oceanen som en morgon vaknar av att båten läcker vatten. Det visar sig att han har krockat med en container som verkar ha ramlat av ett fartyg. I lugn och ro tar han tag i problemet. Han lagar hålet, kollar seglet, äter konserver och pumpar läns. Saker förvärras dock när en tropisk storm en stund senare gör kaffeved av båten. Plötsligt handlar det om att överleva mitt ute på havet. När vissa problem klaras av tillkommer nya. Solbrännan tilltar, vattnet smakar salt och hur navigerar man egentligen med en sextant?
Filmen tickar på och det är bara den numera 77-åriga Robert Redford i bild. Efter att ha sagt några ord i början tar det 20 min innan han pratar igen, när han försöker få liv i radion. 50 minuter senare skriker han "Fuck" och en stund senare "Hjälp". Och det är allt. Ändå är det inte stillastående eller trist en enda gång. Vi har sett liknande upplägg i filmer som "Cast away", "127 timmar" och "Gravity", men "All is lost" är nog det mest extrema exemplet på en ensamfilm och sällar sig till den starka skaran av föregångare.

3/5
Till top