På skiva: First Aid Kit

På skiva / Permalink / 0
First Aid Kit
"Stay gold"
SONY/Columbia

Har något tidigare svenskt band varit så omhuldat, hyllat och gränslöst älskat som First Aid Kit varit de senaste åren? Tveksamt. Och det är inte svårt att förstå varför både kritiker och publik såväl utomlands som här hemma blivit så stormförtjusta, för vad har vi? Jo, två charmiga systrar som slår igenom i unga år och visar sig vara talanger utöver det vanliga. På kort tid har de gått från att vara lovande musikklasselever till att jobba med Jack White och Conor Oberst, medverka i Conan O´Brian, få Patti Smith att gråta på Polarprisgalan, vinna ett flertal grammisar (samt flera andra priser) och turnera runt i världen. Och då är Klara och Johanna Söderberg ändå bara 21 respektive 23 år och förmodligen bara i början av karriären.
Grunden för framgångarna ligger såklart i deras enastående känsla för musik. Deras countrydoftande folkpop är genuin och färdig utan att för den skull kännas brådmogen. Och denna tredje fullängdare visar att tjejernas formkurva ännu inte nått zenit.
Musikaliskt fortsätter duon i samma stil som förut, men jag tycker ändå man kan höra små nyansskillnader som visar att de tagit ytterligare kliv och fortsätter utvecklas. Det låter mognare, produktionen känns fylligare och rösten verkar ha fått mer djup.
Det är inte alla låtar som fastnar direkt i skallen, några av dem känns aningen anonyma och utgör mest en ljudkuliss, men ska man ha en kuliss så är First Aid Kit en av de vackraste man kan tänka sig. Det finns en grundkvalitet i musiken som gör att inte ens småtråkiga låtar blir ointresssanta.
Någon gång kommer säkert även Sveriges mest älskade folkduo att få ett bakslag, men det blir inte nu. "Stay gold" är en mycket bra skiva som ytterligare kommer att stärka First Aid Kits position.

4/5
Till top