Gammal skåpmat 6: Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 0
Manlig vänskap kräva dessa drycker

After work, fotbollsmatcher, bandrep. Vid många tillfällen när män umgås ingår alkohol. Varför kan man fråga sig? Och vad skulle hända om man tog bort alkoholen ur ekvationen?

Ju mer jag funderar på det desto tydligare blir det. När killar ska göra saker ihop ingår väldigt ofta alkohol. Vi går ut och tar en öl efter jobbet, vi kollar Champions League-matcher med bira och snacks, vi hinkar folköl i replokalen
Många av de saker vi gör sker som täckmantel att få dricka: semesterresor, grillkvällar, fisketurer. Ja, de flesta saker som män gör tillsammans avslutas ofta med några öl, annars räknas de inte riktigt. Hjälper jag grannen att dra upp båten så visst tusan får man en öl som tack för hjälpen, ska jag och polaren gå på konsert krävs några bira innanför västen och det är klart man ska ta några pilsner efter innebandyträningen.
Man undrar ju hur stor del av manlig vänskap som egentligen består av ett gemensamt intresse av alkohol?

Träffar man en gammal kompis på stan är standardfrasen ”vi måste gå ut och ta en öl nångång”. Att man sen aldrig gör det är en annan sak, det viktiga är att det reflexmässigt är vad man säger.
Överhuvudtaget verkar män ha svårt att umgås med varandra utan alkohol. Hur ofta händer det att vi som tjejerna träffas och färgar håret på varandra – nyktra? Nu kanske inte killar färgar håret på varandra fulla särskilt ofta heller, men byt ut det mot att spela poker, se på video eller planera för någon kommande händelse och nog tusan finns alkoholen med.

Jag skulle faktiskt tro att det vanligaste skälet till att män ringer till varandra (om det inte finns något annat väldigt konkret skäl) är för att fråga om en fest som varit eller en fest som är på gång. Vad ska man annars ringa om? Att bara ringa för att ”kolla läget” händer ytterst sällan. Jag tror också att det vanligaste skälet till att killkompisar kommer ifrån varandra är att de slutar festa ihop.

Visst dricker även tjejer när de umgås men jag inbillar mig att det inte sker i samma utsträckning. Vill tjejer prata med varandra kan de lika gärna fika. När killar går på café gör de det med sin tjej snarare än med killkompisarna.

Att mäns umgänge är så förknippat med alkohol beror säkert på flera saker. Kanske finns något machoideal i botten, kanske spelar traditionen roll, kanske är vi för blyga för att öppna oss nyktra. Främst tror jag dock det beror på två andra saker. Dels att saker blir lite högtidligare. Tar man en öl efter att ha flyttat möbler känns det som att man gjort något viktigt. Och dels är det ett tecken på klassisk manlig effektivitet. Att bara sitta och prata känns som slöseri med tid, tar man däremot en stor stark samtidigt slår man två flugor i samma smäll och känner sig duktig.
Jag tror det var Olle Ljungström som sa ”alkohol ger en falsk känsla av aktivitet”. Så när män dricker ihop ser vi inte det som bortkastad dötid, det känns tvärtom som att vi utför något viktigt.
Till top