Musikkrönika februari

kultur / Permalink / 0
Är det verkligen festival vi vill ha?

Så här års brukar bokningarna till sommarens rockfestivaler presenteras och det står mig redan upp i halsen. Det är hög tid för en ny sorts festival.

Det stora nöjet (förutom campingen) på festivaler är att se nya akter och upptäcka artister man inte kände till sedan tidigare. Förr gjorde man det på klassiska rockfestivaler som Hultsfred, Arvika och Dalarock, men inte länge. Åtminstone inte i samma utsträckning.

Delvis kan det förklaras av hela intenetboomen där man numera kan kolla upp och lyssna in sig på varenda artist redan innan man åker till festivalen. Men det finns också en feghet bland många arrangörer att våga satsa på oetablerade band. Detta hänger givetvis ihop med en motsvarande feghet bland publiken att våga vara nyfiken på nya artister. Tydligast märks detta på Sweden Rock Festival som ända sedan starten varit en renodlad nostalgifestival, men även i det övriga festivalutbudet märker man samma fantasilöshet. Det är i princip samma artister som bokas överallt. Etablerade namn, säkra namn och, när man får den samlade festivalsommarbilden klar för sig, tråkiga namn.

Kommer Linköping eller Norrköping bli först med att bryta festivaltristessen och istället hitta på något nytt och annorlunda? Mitt tips är att snegla på Örebro och göra något i stil med deras Live At Heart som arrangerades i september. Där satsas nästan uteslutande på oetablerade artister på olika, redan befintliga, inomhusscener. Man har även en mängd sidoarrangemang som seminarier, musikquiz och föredrag - lite som forna tiders Popstadkoncept, om ni minns det?

Med denna spännande mix av showcase och branschträff är Live at heart landets största musikfestival. Med de olika programpunkterna försöker man även göra praktiska kopplingar till branschen och föra fram musik och kultur som en del av näringslivet som förutom det rent musikaliska även ska generera jobb, pengar och tillväxt. Förebilden är till viss del South by Southwest (SXSW) i Austin som äger rum nu i början av mars. Det räknas som världens största musikfestival och har blivit en viktig knutpunkt dit lovande band från hela världen söker sig.

Vi i Östergötland ska självklart inte plagiera Live at heart rakt av, men det finns något intressant i tanken med att skapa en annan typ av festival än de traditionella. Det är kanske dags att återuppliva Popstadskonceptet, fast utan P3? En festival vartannat år i Linköping och vartannat år i Norrköping där man lyfter fram gräddan av de lokala banden, samt skivbolag, arrangörer, musikvideoproducenter, studios och annat branschrelaterat. Det skulle kunna bli riktigt spännande.
Till top