Nytt på DVD, februari

Film / Permalink / 0
Återträffen

Anna Odells debut blev 2013 års mest omtalade film och även en av de mest hyllade. Samtidigt är det en väldigt udda och förbryllande film som man som publik inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till. Anna Odell blev känd när hon fejkade ett självmordsförsök som en del i en konstinstallation. Även här tar hon ett konstnärligt grepp och gör ett slags metafilm med sig själv i huvudrollen där hon konfronterar den mobbning hon utsattes för som ung.
Första delen är en spelfilm som skildrar vad som skulle kunnat hända om hon dök upp på den klassåterträff hon i verkligheten inte blev bjuden på. Hon går dit och håller ett tal som skapar en minst sagt obekväm stämning, och efter det blir festen sig inte lik. Denna del är fantastisk, med verklighetstrogna repliker, utmärkt skådespeleri och ett trovärdigt händelseförlopp.
I filmens andra del uppstår ett slags dubbel-metaeffekt när hon dramatiserar vad som hände när hon visade den första delen för verklighetens klasskompisar. Och det är nu hennes filmkonst istället förvandlas till konstfilm.
Det är ett intressant formexperiment, men frågan är om det inte rör till saker mer än det tillför? Syftet känns oklart och ur publikens perspektiv tycker jag inte det ger en starkare filmupplevelse. Men en riktigt bra debut är det i vilket fall.

4/5
-------------------------------------------------
The Butler
 
Idag har USA en svart president, men vägen dit har varit lång och svår, vilket man ofta måste påminna om. Här får vi följa utvecklingen från det rassegregerade USA på 50-talet till dagens moderna land där svarta och vita äntligen ses som jämlika. Forest Whitaker spelar Cecil Gaines som växer upp på ett bomullsplantage men snart får chansen att börja servera i huset. Därifrån jobbar han sig uppåt och hamnar så småningom i Vita Huset, där han blir kvar i decennier medan presidenterna avlöser varandra.
Filmen bygger på en sann berättelse, men det är alltid svårt med rullar där skådisar sminkas för att åldras genom filmen. Dessutom är inte filmen genomgående så storslagen som den vill och borde vara. Men rollistan är fullspäckad, det finns en del riktigt bra scener och det är viktigt att påminna om att det inte var särskilt länge sedan som den vidriga rasismen faktiskt härjade öppet även i västliga demokratier.
3/5
Till top