På skiva: Neneh Cherry

På skiva / Permalink / 0
Neneh Cherry
"Blank Project"
Warner

När man pratar om internationella svenska popstjärnor glöms ofta Neneh Cherry lite halvt bort. Hon är kanske inte lika folklig som exempelvis Roxette eller Robyn, och gör kanske inte lika mycket väsen av sig som Ghost eller Avicii, men hon har definitivt framgångar att backa upp sig med. Med debutalbumet "Raw like sushi" blev hon en internationell trendsättare och låten "7 seconds" ihop med Youssou N´Dour några år senare blev en prakthit världen över.
De senaste åren har hon gästat exempelvis Gorillaz och Teddybears, släppt skivor med bandet CirKus och inte minst hyllats för 2012 års samarbete med jazzgruppen The Thing. Men nu är det dags för en platta under eget namn för första gången sedan slutet av 90-talet.
Och det låter alldeles strålande. Skivan är ett samarbete med RocketNumberNine, producerat av Four Tet, med gästuppträdande från Robyn och innehåller tio spår som spelades in och mixades under fem dagar.
Musiken rör sig i gränslandet mellan jazz, etno och rock, och är väldig simplistisk och avskalad. Man har tagit bort allt överflödigt, vilket vill säga det mesta. Kvar blir i princip bara Neneh Cherrys sång, lite slagverk och en skorrande bas. Det låter fräckt, modernt och smart. Neneh Cherry fortsätter att vara det coolaste som går i ett par skor.

4/5
Till top