Krogkrönika (april)

Fest & sånt / Permalink / 0
Hur stort är ett vinglas?

Vi vet hur mycket en stor stark rymmer. Vi vet hur stor en snaps är. Är det inte dags att standardisera måttet på ett vinglas?

Det finns en gammal skröna om hur den upproriske vissångaren Bengt Sändh tillverkade egna skrivpapper med en håltagning som inte passade i vanliga pärmar. Dessa använde han för att retas med olika myndigheter så att de inte kunde dokumentera hans skrivelser.

Det här var på tiden när videoapparaterna hade tre olika format: VHS, Betamax och Video 2000. Ni känner säkert till historien om hur VHS vann formatkriget eftersom porrindustrin valde VHS. Och efter det blev VHS standard i branschen.

Allt omkring oss standardiseras. Det gäller vitvaror, kuvertstorlekar, mobilkommunikation och dörrposter. Och det gäller det vi dricker på krogen. En stor stark är 40 cl. En pint är 56,8 cl. En snaps är 4 cl om inte annat anges och ett glas whiskey är vanligtvis 6 cl. Det är bara vinet som inte fått något standardmått.

Borde vi inte införa en standard för hur mycket ett glas vin egentligen ska innehålla? Idag kan det vara allt från 12-20 cl och det kan vara frustrerande att inte veta hur mycket man får när man läser priset i vinlistan. Ett glas vin som kostar 80 kr kan vara dyrt om man bara får en skvätt i botten på glaset, men billigt om man får en välfylld kupa. Problemet är att så länge det inte anges något mått så bestämmer servitören helt själv, som gäst kan man inte klaga på att vinglaset är dåligt påfyllt.
Extra märkligt är att det faktiskt finns standardmått när det gäller hela vinflaskor, då kan man tycka att det även borde finnas det på glas.

Ibland talas det om standardglas av olika alkoholsorter, men det är ett annat begrepp som används för att jämföra olika drycker och den promillehalt de skapar hos konsumenten. Standardmått handlar om att veta hur stor mängd man får när man beställer drycken på krogen.

Visst finns det både en rättviseaspekt och en trygghet för kunden att veta hur mycket ett standardmått vin är, men är det inte samtidigt väldigt osexigt? Att se en svensk bartender stå och hälla upp snapsar med centilitermått är ju direkt pinsamt. Det ser man knappast i en thailändsk strandbar eller på en nattklubb på Reeperbahn.

Så jag är kluven till standardmått på vin. Det är betydligt charmigare med en krögare som står och skvimpar i lite rödvin på en höft i glaset, för att sedan ta en kik och därefter fylla på en skvätt till. Men frågan är hur "kontinentala" vi vill vara? Kanske är tryggheten viktigare för oss svenskar, och i så fall borde en standard på vin införas. Eller så kan man i alla fall kräva att restaurangerna skriver ut i sina vinlistor hur mycket vin de har i sina glas..
Till top