Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Philomena

Judi Dench spelar Philomena, en numera åldrad dam som under alla år burit på en mörk hemlighet. När hon var ung bodde hon i ett kloster, råkade bli gravid och tvingades adoptera bort sin son. Nu, på ålderns höst vill hon försöka återuppta kontakten och tar hjälp av en journalist (Steve Coogan) i sökandet. Att hitta sonen är dock inte det enklaste. Alla dokument tycks ha förstörts, nunnorna är ovilliga att hjälpa till och det omaka paret har inte mycket att gå efter.
Filmen bygger på en sann historia och fick fyra Oscarsnomineringar. Och det är en helt okej film, om än knappast det mästerverk den ibland målats upp som. Efter en stark inledning känns det som att regissör Stephen Frears hastar sig genom slutet och filmen blir aldrig så gripande som den kunde ha blivit. Dynamiken mellan Philomena och journalisten känns rätt svag, kritiken mot kyrkan snuddar man bara vid och vart tog systern egentligen vägen? Dench har dessutom fått en del märkliga repliker där Philomena envist försvarar nunnorna och ibland framstår som rent korkad. Frears borde tydligare valt spår för vad han egentligen ville berätta.

3/5
---------------------------------------------
Reasonable doubt

Dominic Cooper spelar den unga och framgångsrika advokaten Mitch Brockden. Efter en blöt kväll på stan med grabbarna för att fira sin nyfödda dotter tar han bilen hem på fyllan. Det bär sig inte bättre än att han råkar köra på en man, varpå han får panik och smiter. En man vid namn Clinton Davis (Samuel L. Jackson) åtalas för brottet och Mitch som har skuldkänslor tar på sig jobbet att försvara honom. Clinton frikänns, men snart upptäcker Mitch att saker är lite mer komplicerade än vad de först verkar.
Regissör Peter Howett, som bland annat har "Sliding doors" och "Johnny English" på meritlistan gör ett stabilt jobb utan att glänsa. Det finns en del störande ologiska detaljer som kan vara svåra att köpa, särskilt svårt är det stundtals att tro på den unge advokatens irrationella agerande. Varken manuset, skådisarna eller utförandet är tillräckligt bra för att denna thriller ska bli något annat än en lättglömd standardrulle.

2/5
Till top