På skiva: Dalaplan

På skiva / Permalink / 1
Dalaplan
"Plikt och elände"
Gaphals

Skivbolaget Gaphals från Linköping är hett just nu, och senaste skivsläppet är Malmöbandet Dalaplans andra fullängdare "Plikt och elände" som genomgående fått bra kritik. Och visst är det en helt okej skiva, även om musiken måhända inte är särskilt originell. Exakt den här typen av avig skrammelrock har hörts från Skåne ända sedan Kriminella Gitarrers, tidiga Wilmer X och Kal P Dals dagar. Och jag tycker även att Dalaplan har en tydlig retrokänsla som för vidare den traditionen.
Kvintettens låtar tar avstamp i ett gränsland mellan garagerock, punk och pop som här och var kryddas med lite orgeltoner som lättar upp ångesten och eländet. Med lite sorglösare texter och renare produktion hade Dalaplan till och med kunnat passera för topplistepop, för i grunden och botten är låtarna byggda på lättrallade popmelodier.
Basisten Jenny Neikell har tagit ett kliv fram till sångmicken och faktum är att jag gärna hade sett henne ta ännu större plats, för hon sjunger riktigt bra. Det är när hon greppar micken, som i "Hellre kass" som jag tycker att Dalaplan bränner till på allvar.

3/5
#1 - - Mart:

Jenny är min kompis! Ska hälsa henne! Hon är fantastisk!

Till top