Nytt på DVD: Insidan ut

Film / Permalink / 0
Insidan ut

De flesta animerade filmer är outhärdliga att se som vuxen, men då och då dyker det upp lyckade exempel som både barn och vuxna kan ha glädje av. Pixar gjorde det exempelvis med "Upp" och nu har det gjort det med "Insidan ut" som blivit en av årets mest hyllade och uppmärksammade filmer.
Publiken får följa elvaåriga tjejen Jenny som bor i Minnesota där hon spelar hockey och trivs med livet. En dag flyttar dock familjen till San Fransisco och detta känslofyllda uppbrott skildras just genom hennes känslor, som i filmen gestaltas av fem udda typer som styr hennes sinne genom att rulla "känslokulor" i ett maskineri uppe i hennes huvud.
Det stökar dock till sig uppe i knoppen på Jenny varpå känslorna Vemod och Glädje lämnar "kommandobryggan" och måste ställa saker till rätta. Det är lättare sagt än gjort, för det är en svårnavigerad värld där ute bland kärnminnen, drömmar, långtidsminne och fantasier.
"Insidan ut" är en rörande film med hög igenkänning som har hittat en perfekt ton mellan glädje och vemod, mellan knasighet och realism och mellan vuxen och barn. Pixar har träffat helt rätt och skapat ett mästerverk som både är smart och fantastiskt skojig på samma gång. Och som kronan på verket lyckas de även göra ögonen rejält blanka på oss som tittar.

5/5
Till top