Söndagsintervjun: John Chopper Harris

kultur / Permalink / 0

 

(Kommentar: Intervjun är ett halvår gammal, men jag tror att JCH rockar på som vanligt...)

Efter mer än ett decennium i punkrock´n´rollens tjänst har bitarna fallit på plats för John Chopper Harris. Inom kort släpper Mjölbybandet ännu en energistinn singel, men framförallt är det en akt som man bör uppleva live.

 

Punx & Drunx! Så startar John Chopper Harris alla sina Facebook-inlägg så det känns lämpligt att börja även denna text på det sättet. Det är lite oklart var uttrycket har sitt ursprung, men det är en hänvisning till bandets trogna fans som brukar dyka upp på spelningarna.

- De är vårt eget Turbojugend kan man säga, förklarar trummisen Mr Hard.

 

Mr Hard kommer från Norrköping, men de andra tre medlemmarna - basisten Rick the Prick, gitarristen King Charles och sångerskan Adrenaline Queen - har sina rötter i Mjölby. Det var de två förstnämnda som startade bandet 2002. Adrenaline Queen kom med något år senare och när sedan Mr Hard anslöt 2011 blev den nuvarande sättningen komplett. Musiken är en energifylld mix av punk, garagepop  och skrammelrock, inte helt olikt tidiga The Hives eller De Stijl.

- Vi har fått höra att vi låter som "raggare som försöker spela punk" och att vi spelar "punkrock´n´roll", säger bandet.

- Bara för att vi har en kvinnlig vokalist blir vi ofta jämförda med andra band som har en kvinnlig vokalist, säger King Charles.

- En del säger att vi är ett punkigare The Sounds, säger Mr Hard.

 

Under åren har John Chopper Harris släppt en EP och ett gäng singlar, varav den senaste kom i höstas.

- Vi har fått snurr på P3 på sista tiden. Vi var med i P3 Osignat och kom med i P3 Rock, säger Mr Hard.

- Vi kom med på topp 20 på en sammanställningslista i slutet av året. Och så har en del poddar spelat oss på sista tiden, och vi har även spelats på amerikanska radiokanaler, säger Rick the Prick.

 

Bandet enas om att musiken spretade mer tidigare, men att saker nu fallit på plats. Alla har hittat sin roll i bandet och ingen behöver kompromissa. Det är först nu de låter som de alltid velat. Närmast på agendan står att spela in en ny singel som ska släppas innan midsommar och därefter är de sugna på att spela in en fullängdare. Och så vill de såklart komma ut och lira också. För några år sedan hade de gig i Norge, Polen, Baltikum, Tyskland och Ungern, och egentligen skulle de tagit en sväng till Ungern i höstas också, men det blev dessvärre inställt. I sommar kan fansen dock se John Chopper Harris på Gatebil på Mantorp Park i juni, där de får spela för en ny sorts publik. Denna intervju görs strax innan en spelning i Linköping, och det är på scenen som John Chopper Harris gör sig allra bäst.

- Är det rätt dag är vi fruktansvärt bra. Kommer det mycket folk får man automatiskt den där extra peppen. Ikväll kan jag tänka mig att det blir åtta på en tiogradig skala. Men det kan också bli tio av tio, säger King Charles.

- Det kan bli en fyra också..., säger Rick the Prick.

Till top