Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Boyhood

Var det någon som skulle göra en sån här film var det såklart Richard Linklater, som med sin "Bara en natt"-filmserie har låtit publiken återse huvudfigurerna vart nionde år. "Boyhood" har ett liknande upplägg. Här har han skildrat en familj, spelad av samma skådisar, kontinuerligt under 12 års tid. Resultatet blir en varm, ömsint och helt fantastisk film där vi får se hur den unge pojken Mason (Ellar Coltrane) går från sexåring till ung man framför våra ögon.
Det är ett fascinerande drama som hela tiden ligger och snuddar vid hjärtat trots att så mycket egentligen inte händer. Och kanske är det just det som är storheten. Vi får se en hel uppväxt med skolgång, ungdomsförälskelse och vardagliga familjesituationer fladdra förbi på under tre timmar. "Jag trodde det skulle vara mer än så här", säger den ensamstående mamman (Patricia Arquette) och faller i gråt när Mason flyttar hemifrån i slutet.
Linklater har återigen hittat en perfekt tonträff med en naturlig dialog och verklighetstroget skådespeleri från de genomgående strålande skådisarna. Enskilda scener är lysande, men det är som helhet filmen blir ett mästerverk.

5/5
Till top