Nytt på DVD: Micke och Veronica

Film / Permalink / 0
Micke & Veronica

Att använda sig av klasskrockar i berättelser är ett klassiskt grepp som använts i århundraden. Denna gång får vi träffa snickaren Micke (David Hellenius) som får ihop det med läkaren Veronica (Izabella Scorupco). De har barn i samma åldrar och åker till Bohuslän för att spendera sommaren tillsammans, vilket inte blir riktigt så härligt som de tänkt sig. Inte minst för att Veronicas överklassföräldrar har svårt att acceptera arbetargrabben Micke.
Som ofta i svenska filmer är det bra foto och fina miljöer, men det är också tafflig dialog, folk som är konstant ilskna och krystat manus.
Saker planteras övertydligt, så när paret högtidligt lovar att alltid vara helt ärliga mot varandra vet man att lögnerna snart sätter igång. Andra intressanta stickspår glöms bort eller viftas undan, som Mickes slöa kollega tillika buksvåger, den tafsande grannen eller den helt ologiska kärleksrelationen på slutet. Varför fortsätter Micke att ljuga om sitt jobb, hur hittade pappan dem i Bohuslän, varför har inte Micke och pappan kontakt efter att de blivit sams? Överklassen skildras som en karikatyr och deras aversion mot den prydlige Micke känns obegriplig. Det finns mycket som gör denna film fånig.
Den som nöjer sig med vackra skärgårdsbilder och en lättviktig romcom kan ändå ha småtrevligt i sällskap av "Micke & Veronica", även om det knappast slår gnistor mellan de stela skådisarna Hellenius och Scorupco.

2/5
Till top