Söndagsintervjun: Efterfesten

kultur / Permalink / 0

(Kommentar: Efterfesten är alltså Magnus "Pappa är en flygkapten" Johanssons nya band. Han har aldrig spelat live under eget namn, och gör det inte nu heller. Men vill man se honom med band så lirar han på Palatset 14/11)

Dags att gå på Efterfesten

Med tanke på Norrköpingsbandets namn skulle man kunna tro att festen är över och folk börjat gå hem, men inget kunde vara mer fel. För Efterfesten har partyt bara börjat. Nu är de aktuella med sitt andra album och sitt första klubbgig.

 

Efterfesten bildades för tre år sedan, efter att medlemmarna tidigare strålat samman i coverbandet Ralph. När de skulle börja göra låtar på svenska var det även läge att ändra namnet och en kväll på Broadway Konditori såg de en flyer om Pridefestivalens efterfest, och därmed var det småkryptiska bandnamnet funnet.

Gruppen består av Magnus Johansson på gitarr och sång, Leif Stenbom på gitarr och sång, Erik Wennerholm på trummor, Rickard Larsson på bas och kör och Tobias Almborg på sång och klaviatur. Live medverkar även diversemusikern George Gustafsson.

Den första fullängdaren släpptes 2013 och fick titeln "Sånger från Arlanda", och i början av november är det dags för uppföljaren "En resa från B till A".

- Jag tror det låter mer homogent på nya skivan. Det känns som att vi har utvecklat våra roller lite grann, säger Leif.

- Första plattan hade vi mycket material som vi ville få ut snabbt. Vi har behållit vår stil, men svetsats ihop som grupp, säger Erik.

- En av grundtankarna från början var att vi skulle vara ett band med flera röster och sångare. På första skivan hade vi tre olika identiteter som vi varvade mellan, den här gången har vi försökt limma ihop de tre ganska olika uttrycken och tagit intryck av varandra mer. Även Erik och Rickard har lagt sig i låtskrivandet i ett tidigare skede, säger Magnus och berättar att bandet inspirerats av artister som Neil Young, Alice Cooper och Pink Floyd och deras 70-talsproduktioner.

- Vi ville låta smooth och balanserat, men ändå fräsigt. Göra ett album som håller ihop och är mer gjutet i ett stycke, säger Magnus och beskriver skillnaden mellan sig och de två andra textförfattarna Leif och Tobias.

- Om jag är Gabriel Garcia Marquez, som införde magisk realism i litteraturen, så är Leif novellisten Pär lagerkvist och Tobias lyrikern Tomas Tranströmer. Leif skrev till exempel låten "Dåligt gin". Det hade jag också kunnat göra, men då hade den varit dubbelt så lång.

- Texterna är oerhört viktiga för Efterfesten. Det är runt texterna vi skriver musiken, förklarar Erik och avslöjar att arbetet med den tredje plattan redan är igång.

- Och vi har till och med börjat sniffa på en fjärde. Vi har jäkligt mycket låtar, säger Leif.

 

Livespelningar har det dock varit ganska sparsamt med hittills, och i dagsläget har gruppen bara ett gig inbokad, nämligen i Linköping den 14/11.

- Det ska bli skitkul. Det är första gången vi gör en riktig klubbspelning, säger Erik.

- Då kommer vi spela låtar från främst den nya skivan, plus några gamla låtar och två låtar från en extrasingel som kommer inom kort. Vi har gjort en låt om fenomenet SD, som vi kände att vi ville ge ut rätt omgående. B-sidan på singeln är en nyinspelning av en gammal låt som heter "För dom vi skickar tillbaks" som jag skrev till en skiva som hette "Vilda fåglar", säger Magnus och berättar att A-sidan (som heter "En gudomlig intervention") kom till efter att Sverigedemokraterna spelade hans låt "Vakna nu Anneli" under Almedalen i somras, något som han inte ville förknippas med.

- Så nu har jag skrivit en "motsång", som är ett försök att kommentera deras politik och vad vi känner.

Hur förfestar man bäst inför spelningen i Linköping?

- Hoppa över förfesten och festen - och gå direkt på Efterfesten, säger Erik.

Till top