Nytt på DVD: The water diviner

Film / Permalink / 0
The Water Diviner

Russell Crowe har bestämt sig för att börja regissera, och här i debuten gör han ett helt okej jobb. Det är lite sentimentalt och ibland smått pretentiöst, men på det stora hela blir resultatet lyckat. Crowe spelar även huvudrollen, där han i sedvanlig stil går runt och mumlar med tungt sinne och sorgsen blick, men även detta kan man stå ut med.
Filmen utspelas under och strax efter Första Världskriget och kretsar kring slaget i turkiska Gallipoli där Australiens och Nya Zeelands arméer led ett stort nederlag. Crowe spelar en australisk man som förlorade alla sina tre söner i kriget och nu reser till Turkiet för att föra hem kvarlevorna och begrava dem hemma i Australien. Det är såklart ingen lätt uppgift men Crowes rollfigur verkar besitta smått magiska krafter som gör att han, med hjälp av ett turkiskt befäl, snart får upp spåret.
Det är intressant att få uppleva kriget huvudsakligen från turkarnas synvinkel, och vi får också
exotiska turkiska miljöer med mängder av män i röd fez. Det är filmens absoluta styrka. Romansen med hotellägarinnan (Olga Kurylenko) känns mer krystad och filmen hade kunnat knyta ihop en del sidospår bättre. Det blir inte riktigt det episka drama som Crowe förmodligen tänkt sig, men en klart godkänd start som regissör.

3/5
Till top