Nytt på DVD: Star Trek Beyond

Film / Permalink / 0
Star Trek Beyond

Måste man vara en fullblods-Trekkie för att få ut något av Star Trek-filmerna? Ja, jag tror faktiskt det. Som fristående verk är de i ärlighetens namn inte så mycket att hänga i julgranen. Storyn i "Star Trek beyond" är exempelvis inte särskilt rafflande. Kapten Kirk och hans besättning är ute och utforskar universum med rymdskeppet USS Enterprise. Kirk själv har börjat tappa sugen och funderar på att göra något annat i livet. Detsamma gäller Spock. Snart får de dock annat att tänka på när den ondsinte skurken Krall, spelad av Idris Elba, attackerar dem och har som högsta dröm att krossa Federationen.
Det är rätt fånigt, med rymdvarelser som bara är människor i smink och svåra tekniktermer som enbart genom sina konstiga namn ska kännas trovärdiga, men ska man få ut något av Star Trek-koncepten måste man acceptera fånigheterna, det ingår liksom i kontraktet med publiken.
Den stora invändningen när det gäller både denna och andra Star Trek-filmer är istället att de inte är gjorda för filmformatet. När det gäller såväl tempo, manusbyggnad och berättarteknik känns de mest som långa tv-serieavsnitt, och det gäller särskilt "Star Trek Beyond".

2/5
Till top