Nytt på DVD: The Lobster

Film / Permalink / 0
The Lobster

I denna absurda historia gäller det att köpa premissen, annars blir filmen ännu mer obegriplig än vad den redan är. I framtiden, eller om det är alternativ värld, hyllas tvåsamheten så till den milda grad att människor bara får vara singlar i 45 dagar. Efter det förvandlas de till ett djur. Ja, bokstavligen förvandlas. Exakt hur det går till, varför det sker och liknande frågor besvaras inte utan man måste som publik helt enkelt bara acceptera upplägget. Djuret kan vara vilket som helst, det bestämmer personerna själva. Colin Farrell, som har huvudrollen som en dyster man som nyss övergivits, vill bli en hummer, men helst vill han fortsätta vara människa och letar efter en partner med ett matchande lyte på det dejtinghotell där singlarna bor.
Medan tiden tickar ner, hjärntvättas han och de andra gästerna med tvåsamhetens fördelar. Många försöker lura systemet, och det visar sig finnas en rebellstyrka i skogarna som vägrar att stadga sig. Och den världen är lika absurd den, fast på motsatt sätt. Fast när filmen under andra halvan flyttar från hotellet till skogen byter den stil och det blir svårare att hålla uppe intresset.
"The Lobster" är inte årets bästa film men förmodligen den konstigaste och kanske en av de mest intressanta. Det känns som att regissör Giorgos Lanthimos har ett viktigt budskap åt oss, även om det är svårt att lista ut vad det är. Eller så är allt bara trams, vem vet?

3/5
Till top