Nytt på DVD: Everest

Film / Permalink / 0
Everest

Mount Everest är som bekant världens högsta berg och har de senaste tjugo åren börjat locka till sig rika västerlänningar utan någon större vana av bergsbestigning som vill ta en selfie på toppen. Det har såklart krävt sina offer, och personer som varit på toppen har beskrivit hur de bokstavligen fått kliva över lik för att ta sig dit. Att klättra 8848 meter över havet är nämligen ingen barnlek, vilket denna verklighetsbaserade film visar.
"Everest" utspelas 1996 när bergsbestigarturismen precis tagit fart och vi får följa några expeditioner som kämpar mot kyla, snöstormar och syrebrist för att ta sig till den mytomspunna toppen. Det går naturligtvis inte så smidigt som vissa av dem trott.
Filmen har många styrkor, varav den främsta är fotot som bjuder på en mängd både hisnande och oändligt vackra vyer. Men den lider också samma brist som många andra filmer som baseras på verkligheten gör: det saknas en riktig story. Det blir också för många rollfigurer att hålla reda på, särskilt i slutet när det inte går att avgöra vem som är vem när ansiktena göms under kapuschonger i snöstormen.
Som helhet är dock "Everest" en bra film. Inte toppen, men en massiv upplevelse som både avskräcker och lockar till bergsklättring på samma gång.

3/5
Till top