Söndagsintervjun: Christer Fällman

kultur / Permalink / 0
(Kommentar: Intervjun gjordes i höstas)

I sin bok "Konstscen Östergötland" har Christer Fällman gjort en grundlig kartläggning över länets konstnärer, institutioner och gallerier, och visar på en konstscen som både är rik och bred.

 

- Idén är att försöka undersöka och beskriva konstscenen i Östergötland, vilka aktörer finns det? Jag ville visa hur det ser ut idag. Jag ville att boken skulle kännas "nu", men redaktören ville vara mer tidlös för att boken inte skulle bli inaktuell för fort. Det har varit en svår avvägning. Det är inte lätt att skriva nutidshistoria, för den förändras hela tiden.

 

Av länets cirka 200 konstnärer har Fällman valt ut 60 till boken, som består av längre intervjuer och kortare texter.

- I första hand har jag valt ut de 60 som jag tycker är bra, håller hög kvalitet och är intressanta som konstnärer. Sen har jag även velat få spridning över länet och tänkt på fördelningen mellan män och kvinnor. Jag hade gärna kunnat ha haft med ännu fler i boken, men var tvungen att begränsa mig.

 

Grunden för urvalet var att konstnärerna skulle vara levande, verksamma och boende i Östergötland, men Fällman erkänner att han fuskat i några fall och även tagit med inflyttade personer. Förutom konstnärerna vill han lyfta fram länets mediabevakning av konsten som han tycker är bra, samt institutioner som exempelvis Konstmuseet och NP 33 i Norrköping eller Passagen och Östergötlands Museum i Linköping.

- Småland har sitt glasrike, men nu är det dags att utropa Östergötland till ett konstnärsrike. Vi har ovanligt många konstnärer i Östergötland och framförallt är det måleri som dominerar. Jag skulle gärna se att fler höll på med skulptur. Det finns en väldigt stor publik för konst i länet, men det som saknas är fler djärva privatgallerier och tunga konstsamlare.

 

Finns det någon genomgående östgötskt stil eller motiv?

- Det är väldigt mycket natur och landskap, det finns alltid som en klangbotten. Men Östergötland är ju också ett väldigt vackert län med varierad natur.

 

Om ryssen kommer och du bara har tid att rädda ett östgötskt konstverk, vilket väljer du?

- Då måste det nästan bli Stina Opitz rondellhund "Cirkulation II", för den är så laddad och spreds över världen. Den är djärv, kombinationen cirkel och hund är det ingen annan som har gjort. Det måste till en Stina Opitz till det.

Till top