Söndagsintervjun: Ingelin Angerborn

kultur / Permalink / 0
Angerborn får barnen att mysrysa

Ingelin Angerborn från Linköping har blivit en uppskattad barn- och ungdomsförfattare med en lång rad populära titlar på meritlistan. Nu är hon aktuell med en ny mysrysare för barn samt en filmatisering av succéboken "Rum 213".

Ingelin debuterade med ett bidrag i sagoantologin "Jag mötte en gång en ängel..." år 2000 och sedan dess har hon klämt ur sig nästan två böcker per år, främst för åldrarna 6-9 och 9-12 år. Bland annat har hon skrivit flera böcker på temat "Om jag bara inte...", sex humoristiska böcker i "Katastrof-serien" och på senare år också en serie böcker om övernaturliga ting och mysterier. En av dessa mysrysare är "Rum 213" som nu ska filmatiseras.
- Det är första gången som någon av mina böcker filmas, så det ska bli väldigt spännande att följa den processen, säger Ingelin som planerar att besöka filminspelningen i sommar.
- Vi för en dialog såklart, men det är filmbolaget som har sista ordet. Jag tror de kommer göra ett bra jobb och en bra film.

"Rum 213" handlar om 12-åriga Elvira som åker på kollo. Plötsligt börjar oförklarliga saker att hända och tillsammans med kompisarna Bea och Meja får Elvira uppleva ett sommarlov som blir både kusligt och spännande.
Filmpremiären är planerad till sportlovet 2017, men för den som inte kan vänta så länge kommer nästa mysrysiga bok nu i maj. Den heter "Sal 305" och är en fristående fortsättning på "Rum 213".
- Den blir lite annorlunda än "Rum 213", jag ville inte att det skulle bli "Kollot - Andra sommaren". En del av personerna är samma men den utspelar sig på ett annat ställe. Det dyker också upp en ny karaktär som bara omnämndes lite i "Rum 213". Det är Elviras bästa kompis på hemmaplan som får en större roll i "Sal 305".

Den nya boken blir Ingelins 26:e i ordningen och har samma småläskiga ton som föregångaren.
- Jag vill att det ska vara spännande och lite rysigt utan att det blir för otäckt. Spökigt, mystiskt och övernaturligt, men samtidigt mysigt om vänskap och kärlek, säger Ingelin och avslöjar att hon redan har börjat på nästa bok.
Till top