Musikkrönika, oktober

kultur / Permalink / 2
Satsa på Rocklänet Östergötland

Det talas om storregionen Östra Götaland, East Sweden och Fjärde storstadsregionen. Luddigt trams som inte säger nånting. Var mer konkret istället och marknadsför vår del av Sverige som Rocklänet Östergötland.

Påtvingade direktiv uppifrån blir nästan aldrig särskilt bra, det borde vi ha lärt oss vid det här laget. Ska saker bli lyckade ska de växa fram underifrån. Då får man med sig folket och utvecklingen sker naturligt. Just nu spirar vårt län av ett enormt musikintresse och det borde tas tillvara på.

Norrköping har i flera år talat om att bli Sveriges musikhuvudstad 2020, och har kommit en bit på vägen med Bråvallafestivalen och Where´s the music, även om det fortfarande finns mycket kvar att göra.
Linköping saknar de stora festivalerna men har just nu en av landets bästa konsertscener med The Crypt, Konserthuset/SAAB Arena, Palatset och L´Orient samt några mindre aktörer.

Länet har också frambringat en rad band som har gjort eller är på väg att göra sig ett namn på de internationella scenerna: Ghost, Marduk, Dead Soul, PG Lost, The Great Discord, Year of the goat med flera. Jag tror det känns säkert att säga att det aldrig tidigare har funnits så många band på så hög nivå i Östergötland som det gör just nu.

För den som letar tecken på att Östergötland har musiken i sitt blodomlopp är det inga problem att hitta det. Det var här Livekarusellen startade, som numera är en riksangelägenhet, och det var här Björn och Benny träffades, vilket nyligen manifesterades med en bänk i Linköping. Historiskt har Linköping varit ett viktigt centrum för både punkvågen på 70-talet och hardcorerörelsen på 90-talet. Norrköping frambringade landets bästa fanzine Sound Affects och flera av landets ledande rockjournalister har sina rötter i Östergötland, exempelvis Fredrik Strage, Jan Gradvall och Pierre Hellqvist.

Det måste rimligtvis betyda något att Norrköping har varit ett bärande tema i Pluras texter under 40 år. Är det för att det är en stad som korrelerar med rockmusik? Ja, Markus Krunegård tycks anse det, eftersom han gör samma sak. Lars Winnerbäck har för övrigt varit framme och nosat på samma grej när det gäller Linköping.

Allt det som nämnts ovan är saker som borde tas tillvara. Östergötland marknadsförs med Göta Kanal, Kolmårdens djurpark, Rökstenen och Gamla Linköping. Inget fel med det, men framöver borde man lägga till en sak på den listan: Rocklänet Östergötland.

#1 - - Anonym:

Håller med angående alla spelningar som är. Jag kan inte påminna mig om att det varit så här bra på väldigt länge. Vet du om det finns någon bra app där man kan se alla spelningar? Jag är sällan nere på stan och missar därför en del spelningar.

#2 - - Tobi:

Enklaste sättet att hålla koll tror jag är via Facebook. Gå in och gilla diverse konsertställen och ha koll på kommande evenemang.

Till top