Nytt på DVD: Djungelboken

Film / Permalink / 0
Djungelboken

Grundhistorien i "Djungelboken" känner säkert de flesta till. Hur pojken Mowgli växer upp bland vargar, fostras av pantern Bagheera, blir kompis med björnen Baloo, träffar ormen Kaa och apan King Louie och hotas av tigern Shere Khan. Boken har filmats flera gånger och denna version bygger på den tecknade Disneyvarianten från 1967, med samma sånger och allt. Om två år kommer för övrigt en ny "Djungelboken"-film av ett annat filmbolag.
Tekniskt och visuellt är detta en film i absolut världsklass. De animerade miljöerna är fantastiska och djuren känns nästan otäckt verkliga, trots att de både talar och brister ut i sång. Men bäst av allt är Neel Sethi som känns som klippt och skuren att spela djungelpojken Mowgli.
Jag tycker regissör John Favreau har hittat en perfekt tonträff. Det är fartfylld utan att bli hetsigt, roligt utan att bli flamsigt och mysigt utan att bli töntigt. Faktum är att de små barnen nog kan tycka att filmen är lite otäck på sina ställen.
Det hade gått att putsa lite till på manuset, men det är en anmärkning i marginalen, för "Djungelboken" är som helhet en alldeles strålande film.

4/5
Till top