Nytt på DVD: Eye in the sky

Film / Permalink / 0
Eye in the sky

I sin sista film spelar Alan Rickman en brittisk militär som fungerar som länk mellan parlamentet i London och sina amerikanska kollegor. Tillsammans med kenyansk militär planerar de båda västerländska länderna en drönarattack mot islamistiska självmordsbombare i Nairobi. Terroristerna är samlade i ett hus och förbereder sitt dåd. Britter och amerikaner har kameror på plats och bombsiktet inställt. De väntar bara på klartecken från högre ort för att avfyra missilerna, men ordern måste komma snart för tiden håller på att rinna ut.
Men ordern kommer aldrig. Det finns nämligen en mängd politiska och juridiska ställningstaganden att göra innan det slutgiltiga beslutet kan tas. Dessutom tillkommer ett moraliskt dilemma när en nioårig flicka hamnar i skottlinjen. Är det rätt att döda ett oskyldigt barn om det kan förhindra en terrorattack? Vilken person med ett normalt hjärta kan ta ett sånt beslut?
Filmen kan nästan sägas bestå av en enda lång scen, där man får följa de komplicerade beslutsvägarna som ska leda fram till den avgörande ordern. Varje möjlighet vrids och vänds på för att allt ska gå rätt till, och varje gång man tror att beslutet är taget kommer en ny invändning som kräver en ny lösning. Trots att inte mycket händer ligger stämningen tät från början till slut i denna spännande thriller.

4/5
Till top