På skiva: Håkan Hellström

På skiva / Permalink / 0
Håkan Hellström
"Du gamla, du fria"

Vad är det som gjort att Håkan Hellström blivit landets största artist och kan sälja ut Ullevi två kvällar i rad? Rent musikaliskt finns det inte så mycket som motiverar det, hans stil är knappast nyskapande eller särskilt unik, och texterna rimmar inte ens.
Men så har han ju allt det där andra. Han är landets kanske bästa liveartist. Eller vänta, han är ingen artist utan snarare ett fenomen, och såna följer andra och ibland obegripliga spelregler.
Gnället på hans sångröst har vi hört till leda, men det är just där hans styrka finns. Hans fans kan identifiera sig med det icke-perfekta och känna samhörighet. Dessutom har han en positiv och lättsam utstrålning vilket många uppskattar i allvarstyngda tider som dessa. Så det hade faktiskt nästan varit mer konstigt om Håkan gjort exakt det han gör och INTE sålde ut Ullevi.
På nya, åttonde, skivan låter musiken både välbekant och inte på samma gång. Här finns en rad dussinlåtar i ganska typisk Håkan-stil, men plattan har även en del spår som verkligen sticker ut och är mer av ljud- och formexperiment än rena låtar. Och det är dessa mer udda spår jag personligen tycker är bäst, framförallt "Öppen genom hela natten" med sina stråkar och knarrig gubbröst.

3/5
Till top