Söndagsintervjun: Hillen

Hillen

Det började med en bok och slutade med en skiva. Linköpingsduon Hillen gav nyligen ut albumet "Förvillskelse" och nu vill de ut och framföra sin musik live inför publik.

Hillen består av Niklas Lindberg och Henrik Sundqvist, och namnet Hillen är taget från en sjö där Niklas föräldrar har sommarstuga. Henrik är en erfaren musiker från grupper som Cloudberry Jam och Twaine medan Niklas är mer av en novis, och hela projektet började inte heller som en musikgrupp utan med att Niklas skulle skriva en bok.
- Det dök upp en person som ställde saker på ända. Det gick inte riktigt som jag ville och då kände jag att jag lika gärna kunde göra något kreativt av det, säger Niklas.
Det blev en roman om ett triangeldrama, med insprängda fiktiva brevväxlingar. När boken började ta form kände han dock att det fanns ännu mer att göra och då uppstod musiken.
- Men låtarna är mer abstrakta än vad boken är. Jag vill inte att låttexterna ska skriva lyssnaren på näsan.
Han tog hjälp av Henrik, och plötsligt hade Hillen bildats.
- Jag hade aldrig fått ihop låtarna på egen hand. Då hade det blivit ett hobbyprojekt som hade ebbat ut, säger Niklas.

Efter hand plockades fler musiker in, totalt ett tjugotal, och i december var plattan inspelad och klar. Den heter "Förvillskelse" precis som boken. Musikaliskt handlar det om en mix av visa, folk, jazz och pop, och de har fått höra att det påminner om såväl Bo Kaspers som Cornelis som "en bröllopssång av Sofia Karlsson".
- Det är svårt att genrebestämma vår musik, men jag tror det kommer landa i nån slags svensk vispop. Alla som någon gång varit riktigt kära i fel person tänker jag som vår målgrupp, och det spänner ju ganska brett, säger Niklas.

Duon har redan mer musik på gång, men det får nog bli utan att kombinera det med någon bok i så fall, resonerar killarna.
- Jag har 29 låtembryon på datorn, så det kommer definitivt en ny skiva även om det inte kommer en ny bok, säger Niklas.

Nu när skivinspelningen är klar står marknadsföring och konsertletande högst upp på prioritetslistan.
- När vi får bra gig som vi vill ha kan vi spela som duo eller upp till sjumannaband. Det blir olika arrangemang i varje konstellation eftersom vi spelar med olika antal musiker och med olika personer, säger Henrik..

Hittills har Hillen gjort sju framträdanden i närområdet. Nu väntar några radiogig på olika P4-stationer runt om i landet samt en akustisk spelning på Ågatan Bar i Linköping den 8/3. De är också klara för Torsdagstoner i Linköpings Trädgårdsförening i sommar, men där är datum ännu inte klart.
- Vi har haft fokus på att få klart skivan och det är först nu som vi börjat kontakta media och skaffa gig, säger Henrik och fortsätter:
- Målet är att spela mycket och bygga upp en skara människor som gillar det vi gör, så vi kan åka ut och turnera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0