Filmrecension: Dunkirk

Film / Permalink / 0
Dunkirk

Ännu en film om andra världskriget. Går det att verkligen att hitta någon ny vinkel eller något nytt sätt att skildra detta krig som det redan gjorts film om så många gånger? Ja, är det någon som ska lyckas är det väl Christopher Nolan som varit en av 10-talets bästa regissörer med filmer som "Inception", "The dark knight rises" och "Interstellar" på meritlistan.
I "Dunkirk" koncentrerar sig Nolan på händelserna vid franska Dunkerque där 400 000 engelska och franska soldater var omringade av tyskarna och väntade på att evakueras till England. Vi får följa tre historier som går in i varandra, på land, till sjöss och i luften.
Det är en intensiv och suggestivt berättad film som med snyggt foto, fantastisk ljudläggning och hushållning av repliker skapar en tät stämning som verkligen känns. Nolan har ett mer personligt anslag än i många andra krigsfilmer. Dunkirk har också explosioner och stora masscener men framförallt en kamera som kryper nära och skapar en realistisk och förtätad känsla.
Den upphackade tidslinjen tillför egentligen inget, karaktärerna lyckas inte riktigt intressera, det blir lite utdraget på slutet och den riktigt effektfulla finalen saknas. Det gör att "Dunkirk" inte når upp till Nolans tidigare mästerverk, men det är ändå en riktigt bra film som håller publiken på helspänn ända fram till slutet.

4/5
Till top