Söndagsintervjun: Martin Widmark

kultur / Permalink / 0
Martin Widmark vill få barnen att läsa

Linköpingssonen Martin Widmark är landets mest lästa barnboksförfattare och har gjort succé med bland annat sina böcker om LasseMajas Detektivbyrå. Han har också tagit initiativet till projektet "En läsande klass" som ska öka läsförståelsen hos landets barn.

Det var efter att 2012 års PISA-undersökning presenterades som Martin Widmark insåg att något måste göras. Undersökningen visade att svenska barns läsförståelse hade minskat markant och plötsligt låg under snittet hos OECD-länderna. Därför startade han projektet "En läsande klass" som ska öka svenska barns läsförståelse. Det sker bland annat genom att tillhanda en mängd författartexter som är fria för skolor att kopiera och använda under en femårsperiod. Marin själv har dessutom gjort runt tusen klassrumsbesök för att öka intresset för läsandet.
- När jag har varit ute på en massa skolbesök har jag märkt att det här med läsförmågan sjunker, och det har gjort mig orolig. Tänk om alla barn i Sverige fick gå i en skola där man jobbar riktigt bra med läsning. Så då startade jag "En läsande klass" där jag beskriver hur man jobbar i ett klassrum som jobbar bra med läsning så att alla Sveriges lärare får ett material som de kan applicera direkt i sitt eget klassrum. Och det materialet har spridits jättefint i landet. Jag tror att de flesta skolor jobbar med "En läsande klass" idag.

- Den vanligaste frågan från barnen är: "var kommer alla berättelser ifrån?", säger Martin och berättar om sonen Johannes som inte ville gå till dagis när han var liten. En morgon frågade han "Pappa, hur fångar man en tiger?" och Martin hittade på en berättelse - som sedan blev den första boken "Att fånga en tiger".
Ett annat exempel på var idéerna kommer från var när han läste om kvinnan som har världsrekordet i mest födda barn - 69 stycken.
- Det gjorde jag om till "Mirakel-Rakel Rekordmamma". Och Rakel får också 69 barn, men hon får dem samtidigt. Hon slänger sig bakåt i gruset och skriker "vattnet går", och så kommer det ut 69 stycken. Vad ska de heta? Och namnen tar slut. Och den stackars läkaren ska vaccinera 69 stycken på rad. Såna grejer kan sätta igång min fantasi.

Martin berättar att han delar in skrivandet i två delar. Den första och viktigaste delen är planeringsboken och sen sätter han sig i skrivarstugan och börjar skriva, och då är han redan ganska säker på att idén kommer att funka som berättelse. I planeringsboken finns såklart även många idéer som aldrig blir några böcker, eftersom de under planeringen inte visat sig hålla.
- Så vill man bli bra på att skriva så är tipset att planera först innan ni skriver. Lägg en bra stund i en planeringsdel innan ni börjar skriva för då kommer ni veta precis vad ni ska skriva och då blir det mycket tydligare och klarare.
Till top