Krogkrönika

Vad blir sommarens trend?

Dryckestrender kommer, dryckestrender går. Vad blir sommarens hippaste drink i år?

Tänk vad lätt det var förr, på typ 1800-talet, när man slapp bry sig om vilken dryck som var inne. Då drack man brännvin och sen var det bra med det.
Numera har vi dragit ner rejält på det rena brännvinet och breddat vårt drickande, vilket har gjort att det även skapats olika dryckestrender. På 70-talet var exempelvis mellanöl och drinken Kir populär. På 80-talet växlade man till Rioja och kaffe/galliano-snapsen Hot shot. Under 90-talet gjorde Nya världen-viner entré på bred front, och vi bälgade i oss alkoläsk och cider. På 00-talet drack vi vin ur bag-in-box och upptäckte Amarone. Och nu på 10-talet dricker vi kändisviner och har blivit ölnördar. Mikrobryggerier startas och hembryggandet har blivit populärt (åtminstone bland hipsters).

Nu går vi in i sommaren och då vet man att det också brukar dyka upp någon speciell dryck eller ny drink som blir extra trendig just detta år. Tittar man bakåt så har moderna varianter på klassiska drinkar varit en tydlig trend de senaste åren. 2015 var något av ett rom-år, medan 2016 gick mer i ginets tecken, vad som blir 2017 års grej återstår ännu att se.

Eftersom det är sommar kan vi dock räkna med att vitt vin i bersån, en kall öl på uteserveringen och fräscha drinkar i en strandbar fortfarande kommer att vara populära, som de är varje år. Och så har vi ju förstås rosévinet, som alltid får ett rejält uppsving varje sommar.

Rosévin görs av blå druvor, men eftersom skalkontakten är så kort utnyttjas inte alla aromämnen och tanniner vilket gör det lättdrucket, och därmed passande för det varma sommarhalvåret. Det ökade roséintresset märks över hela världen, idag står rosévin för 8 procent av världsproduktionen och det är en siffra som hela tiden stiger stadigt. Men att folk tycker om rosé är inget nytt. På 60-talet var det portugisiska rosévinet Mateus Rosé världens mest sålda vin alla kategorier.

Det är svårt att sia om en specifik drink eller ny typ av dryck som kommer få sitt genombrott denna sommar, men generellt så märks en tydlig trend i det småskaliga, närproducerade och ekologiska. Eller också kanske det är vatten som blir sommarens hippaste dryck? Åtminstone varannan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0