Musikkrönika

Sluta skyll på Jante

Är du en artist som skyller din uteblivna framgång på Jantelagen? Då kanske det inte är Jante som är felet - utan du själv.

Hänvisningar till Jantelagen måste vara det vanligaste försvarsargumentet bland svenska artister som inte får den uppskattning de tycker sig vara värda. Vi hör det från utröstade "Idol"-deltagare, från Melodifestivalartister som inte nått finalen, när krogshower får dålig kritik, när skivor får usla recensioner, när teateruppsättningar läggs ner, när publiken inte kommer till konserter. Klagolåten är alltid densamma och handlar om att "man inte får sticka ut i Jantesverige".

En slående detalj är dock att det nästan bara är artister i nöjesbranschens utkant som använder sig av begreppet "Jante", och bara i samband med att det skett någon form av misslyckande. För även mindre framgångsrika artister kan emellanåt få bra kritik eller locka mycket folk till sina spelningar, men det är aldrig vid dessa tillfällen som det brukar talas om "Jante". Hänvisningar till Jantelagen är alltid kopplade till någon form av bitterhet och det gör att man kan ifrågasätta om det överhuvudtaget finns en Jantelag i vårt land. Är det inte i själva verket precis tvärtom?

Jantelagen är ju inte ens svensk från början utan formulerades av den dansk-norska författaren Aksel Sandemose i boken "En flykting korsar sitt spår" från 1933, och handlar om den fiktiva danska staden Jante där en oskriven lag säger att man "inte ska tro att man är något". Med tiden har begreppet på något märkligt sätt blivit en symbol för det svenska kynnet, och kan förenklat beskrivas som att det finns en kollektiv mentalitet i vårt land som bestraffar den som utmärker sig. Något som misslyckade artister ofta är snabba med att lyfta fram.

Men var finns det där Jantesverige som så många talar om? Om man tittar på vilka artister, tv-personligheter, skådespelare, idrottsmän och kändisar som svenska folket älskar är det ju knappast de timida och intetsägande. Tvärtom älskar vi original, excentriker, starka personligheter och udda karaktärer. Thomas di Leva, Leif GW Persson, Björn Ranelid, Thorsten Flinck, Thåström, Loreen, Little Jinder, Howlin´ Pelle, Papa Emeritus, Edward Blom...listan är oändlig. Men det får man väl inte säga här i Jantesverige...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0