Resekrönika

Det udda är det verkligt sevärda

Det känns som man sett Eiffeltornet redan innan man har varit i Paris, och behöver världen verkligen ännu ett turistfoto på Sydneys operahus? Nej, satsa istället på de udda sevärdheterna som inte alla andra besöker.

Turismen i världen ökar stadigt och många väljer att besöka samma typ av sevärdheter. Är man i New York hör det till att åka upp i Empire State Building och reser man till Rio de Janeiro är ett foto på Jesusstatyn "ett måste". Inget konstigt med det egentligen, men det förtar lite av nöjet att göra som alla andra och man kan fråga sig om man verkligen besöker alla dessa berömda turistmål för att man har ett genuint intresse eller om man bara gör det för att det förväntas av en.

Samtidigt har det pågått en trend under senare år att istället söka sig till de mer udda och alternativa sevärdheterna, så kallade "roadside attractions". Det kan handla om platser, saker och företeelser som skapats för att bli sevärdheter men inte riktigt lyckats få något större genomslag, men det kan också handla om saker som är ofrivilligt humoristiska, omotiverat gigantiska, märkligt poänglösa, påtagligt misslyckade eller bara allmänt konstiga. Udda sevärdheter, med andra ord.

Själv har jag besökt en skylt med världens längsta ortsnamn på Nya Zeeland, en gigantisk jättepotatis i Australien och en rymdfärja på en äng i Kanada. Särskilt stort tycks intresset för alternativa sevärdheter vara i USA och söker man på nätet hittar man snabbt en mängd sidor som tipsar om tusentals märkligheter längs med de amerikanska vägarna. Jag har exempelvis besökt en kyrka som ser ut som en kyckling i Florida, en kub som innehåller en miljon dollar i Chicago och en tuggummivägg i Seattle. Och oftast är det dessa udda sevärdheter jag minns bäst från mina resor, inte de traditionella turistfällorna som man mest besöker för att kunna "bocka av dem" på en imaginär lista.

Även i Sverige kryllar det av alternativa sevärdheter. Några av de mest kända är Kinatemlet Dragon Gate utanför Gävle, den thailändska paviljongen i Jämtland och Lars Vilks konstverk (?) Nimis norr om Helsingborg. Det har getts ut flera böcker i ämnet, exempelvis "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter" av Fredrik Kullberg, och på nätet finns ännu mer material för den som söker inspiration. Själv planerar jag en helg i Skåne i sommar och där ska jag besöka den nybyggda medeltidsstaden Jakriborg, Sveriges lägsta punkt utanför Kristianstad och den 574 meter långa badbryggan i Bjärred. Kanske blir det även ett foto på Turning Torso, men vi får se. Det känns lite väl förväntat vid ett Malmöbesök.

Kommentarer
Postat av: Bill

Jakriborg är värt ett besök, lite slitet men helt klart udda.

2017-06-16 @ 20:32:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0