Söndagsintervjun: Flowers must die

Flowers Must Die

Linköpingsbandet Flowers Must Die har beskrivits som kosmisk disco, psykedelisk folk och krautrock. Själva kallar de sin musik garageprogg. I april gav bandet ut sin nya platta "Kompost" och passade i samband med det på att turnera i England.

Flowers Must Die bildades 2006 av gitarristen Jonas Höglund och Richard Daun på elektronik som hade sysslat med art/noise-grejer tidigare men ville spela mer riffig, monoton och krautinspirerad rock. Trummisen Lars Hoffsten, gitarristen Sven Walan och basisten Martin Daun värvades och senare kompletterades sättningen med Lisa Ekelund på sång, fiol och theremin. Till en början handlade om ett ganska lågfrekvent jammande i replokalen och det dröjde till 2009 innan bandet gjorde sitt första gig.
- I början gick vi in i repan och snackade knappt med varandra, utan vi spelade i två timmar och sen gick vi hem, säger Martin.
- Sen ville Lasse ge ut en skiva för att ha ett fysiskt bevis på att vi faktiskt existerat, lägger Jonas till.

Bandet släppte sina tre första skivor på Richards eget bolag. 2015 fick de kontrakt med det brittiska skivbolaget Rocket Recordings, som även har Goat och Josefin Öhrn + The Liberation i sitt stall, och har där gett ut en EP och det nya albumet "Kompost" som släpptes den 28/4 i år. Det var i samband med att de signades för Rocket Recordings som Lisa anslöt, vilket tog bandet in i en ny fas.
- När vi värvade Lisa för två år sedan är en ganska tydlig före/efter-skiljelinje. Skivbolaget kände att det behövdes nånting mer för att höja det ytterligare ett snäpp. Hon hoppade på och det funkade bra på en gång, och det har gjort att vi har sång på fler låtar, säger Jonas.
- Det blir mer struktur för lyssnaren, även om sången ofta används mer som ett extra instrument. Den försvinner inte i musiken utan skär genom ljudbilden - på gott och ont, säger Martin.

Flowers Must Die skapar sin musik genom att jamma fram låtarna. Oftast börjar det med att någon presenterar ett riff och sen fyller de andra i.
- Vi gillar att sno grejer och funkbasgångar är tacksamt att sno. Men vi plockar influenser från många olika håll, allt från jazz till Oi-punk. Alla i bandet har en väldigt bred musiksmak. Vår musik blir väldigt mycket en summa av delarna, säger Jonas.
Under våren har de spelat i Stockholm, Linköping och fyra gig i England, men också varit uppe i Silencestudion i Koppom och spelat in ny musik till en kommande platta.
- Det träcker nog till tre fullängdare tidsmässigt, men det är mycket som ska klippas bort. Vi har inget planerat släpp för de låtarna utan det dröjer nog ett år, eftersom vi precis gav ut "Kompost", säger Martin.

Den 18 juni ska bandet tillbaka till England och spela på Supersonic Festival i Birmingham och de räknar med ytterligare tre, fyra gig runt det datumet. Till hösten finns planer på lite Sverigespelningar och eventuellt en Europaturné.
- Vi ska bland annat försöka ta oss ned till Italien. Där har vi näst mest lyssningar på Spotify efter Sverige, säger Jonas och Martin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0