Filmrecension: Jack Reacher: Never go back

Film / Permalink / 0
Jack Reacher: Never go back

Den första Jack Reacher-filmen som kom 2012 var en helt okej film. Den tillförde kanske inget nytt men gjorde ett stabilt jobb som cool actionrulle. Nu är Tom Cruise tillbaka i rollen som den mystiske hårdingen med militärbakgrund och privatdeckarambitioner och man kan fråga sig varför. Han måste väl få betydligt bättre anbud än så här?
Denna gång är det en gammal flirt/kollega som blir oskyldigt anklagad och vi fattar att det pågår skumraskaffärer inom militärindustrin. Reacher rycker ut, klubbar ner skurkar, drar igång en skitstorm som eskalerar och snart har han både yrkesmördare och en eventuell dotter på halsen. Det är ett halvfånigt manus, men sånt kan man ha överseende med i denna typ av filmer om det kompenseras med bra action och rejält med spänning. Och visst blir det både slagsmål och pangpang, men på ett ganska ordinärt och fantasilöst sätt. Och där ettan hade en intrig med viss smarthet känns handlingen här betydligt slappare konstruerad.
En ganska onödig uppföljare, med andra ord. Egentligen inte så dålig, utan mest fantasilös. Har vi inte redan sett hundratals såna här actionfilmer med en oövervinnlig tuffing som rensar upp bland slöddret?

2/5
Till top