Söndagsintervjun: Gaphals

kultur / Permalink / 0

Gaphals blev årets pristagare av Nyponet

 

De släpper skivor och anordnar konserter. När Lasse Winnerbäcks pris Nyponet delades ut för andra året gick det till Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz på Gaphals och City to city.

 

- Vi fick reda på detta redan i januari och det var en känsla av lättnad som kom över mig. Eftersom mycket av för- och eftersnacket redan första året inkluderade oss kändes det skönt att veta om allt i god tid och kunna förbereda sig, säger Kaj Sivervik som dock inte tror att priset kommer att påverka deras verksamhet särskilt mycket.

- Vi kommer fortsätta att arbeta långsiktigt på att bygga Linköping och Östergötland som kulturregion. Däremot så hoppas jag att näringslivet, kommunen och regionen tar ett par minuter och tänker på hur det arbetet vi gör påverkar både fritids- och kulturlivet i Östergötland och även det enorma arbete vi gör tillsammans med de andra kulturaktörerna för att hålla centrumet levande och staden fylld av människor. Jag hoppas att flera skall värdesätta och vara öppna för att samarbeta med oss här i framtiden.

 

Vad är drivkraften som gör att ni fortsätter år efter år? 

- Det finns inget alternativ till att inte göra detta. Vi vill ha ett bra kulturliv och en levande stad och region, och kommer inte vara nöjda förrän det finns flera kulturaktiviteter att göra varje dag. Vi vill visa att det finns en möjlighet att förändra samhället till det bättre istället för att bara gnälla. Att ändra på kulturlivet på en liten ort som Linköping är något litet och lätt, men om alla tänkte som oss så skulle vi inte behöva ha krig på jorden. Allt börjar med att förändra saker i sin egen vardag.

 

Vad behöver göras för att Linköpings kulturliv ska bli ännu bättre? 

- Näringslivet och kommunen måste inse vilken viktig motor kulturen är för staden och regionen. Kultur är mötet mellan människor, det är genom kulturen vi kan definiera vilka vi är som Linköpingsbor. Om kommunen och näringslivet ännu mer börjar samverka med kulturlivet i Linköping kommer vi öka attraktionskraften, skapa fler arbetstillfällen samt behålla fler av alla dom studenter vi utbildar i stan.

 

Vilka tycker du ska tilldelas Nyponet nästa år?

- Jag tror och hoppas på att Ben Kersley på LKPG Ha Ha uppmärksammas för det han gör. Han har byggt upp stand up comedyn i Linköping och skapat ett utrymme för humor här i stan. Och det är inte det lättaste i en konservativ tjänstemannastad.

Till top