Söndagsintervjun: Robex Lundgren

kultur / Permalink / 0

För fem år sedan började Robex Lundgren att intervjua olika musikband på sin blogg. Sedan dess har hon hunnit med över 11 000 intervjuer, och musikstilarna är allt från dansband till black metal.

Surfan man in på ghgumman.blogg.se öppnar sig en hel musikvärld med mängder av intervjuer av olika artister och band i alla tänkbara stilar. Intervjuerna sker både via mejl, på telefon och i personliga möten, och okända lokalband varvas med välkända namn som KSMB och Bo Kaspers Orkester.
- Det började för fem år sedan. En kompis till mig sa: du har ju så många kontakter, varför börjar du inte intervjua band? Då hade jag bara några hundra, men med tiden blev det mer. Varför inte, tänkte jag och så testade jag och sedan var allt i rullning. Jag hade också en bild i huvudet av media som ändrar vad folk säger, och då tänkte jag att jag kunde ändra den bilden till något positivt och då blev det bloggen, som i dag är mer som ett heltidsjobb än en hobby.

Hittills har Robex publicerat över 11 000 intervjuer. Tidigare var tempot högre, men det senaste året har hon nöjt sig med en intervju om dagen för att få lite ledigt också. Det stora musikintresset tror hon kommer från sin pappa som alltid lyssnat mycket på musik och som hjälpte det svenska bandet Alien en gång i tiden. Själv började hon att intressera sig på allvar för musik när hon var sex år gammal, och smaken spänner över allt från Ernst Rolf till Mayhem.
- Måste väl säga Mötley Crüe på första plats, då jag har tatuerat in Nikki Sixx ansikte och namn på ryggen. Efter dom kommer nog Sixx AM, Black Vail Brides, Evert Taube, Burzum och mängder av fler band.

Vilket band i världen skulle du helst vilja intervjua?
- Mötley Crüe, helt klart.

Är det vanligt att band säger nej när du vill intervjua dom?
- Det har hänt, men det är väldigt få gånger. Det var mest i början, och vissa av dem kom några år efter och bad mig intervjua dem. Så det händer, men det gäller främst black metal-band som måste hålla på sina regler. För att få intervjua Shining var jag tvungen att nämna att jag har deras tatuering på armen.
- Jag har även tatuerat in Burzum (ett norskt black metalband, startat av den kontroversiella profilen Varg Vikernes, red.anm.). En av hans skivor hette "Aske" som jag tog som andranamn. Och tack vare den tatueringen så har jag kommit närmare andra black metal-band.

Vill du börja jobba med att intervjua band som musikjournalist?
- Det känns redan som jag är där, men jag har så många planer och funderingar att jag vill prova på allt möjligt. Men jag kommer inte ge upp bloggen i första taget direkt.

Vad tycker du om musiklivet i Östergötland?
- Det är väl bra. Det finns många lokalband som får visa upp sin musik lite överallt: Skylten, Arbis, L´Orient, Palatset, Doom. Jag är mycket på Skogsröjet och på somrarna går jag på Torsdagstoner i Linköping.

Vilket tycker du är Östergötlands bästa band?
- Mina tidigare grannar spelar i Individen, de är bra. Jag gick hos samma dagmamma som trummisen.
Till top